Ans.Red.

Nytt skoleår, ny rektor: Tuntreet tar en prat med Curt Rice

Ans.Red.
Nytt skoleår, ny rektor: Tuntreet tar en prat med Curt Rice

Nytt skoleår, ny rektor: Tuntreet tar en prat med Curt Rice

Nok en gang har NMBU fått ny rektor, denne gang i form av en amerikaner med nordlendingsdialekt. Så hvem er denne fyren? Hva er oppgavene hans? Hvilke utfordringer ser han? Og hva synes han om å være like fersk på Ås som førsteklassingene våre? 

Journalist: Tord Kristian Fjellheim Andersen

Fotograf: Simen Walbækken Tangen

IMG_0078.jpg

Livet før Ås 

Jeg begynner å spørre litt om bakgrunnen til Curt, og etter en kort tenkepause kan han røpe at kanskje akkurat på dagen har han bodd i Norge i 30 år. At han først kom hit på 90-tallet røpes sjeldent av dialekten. Etter å ha tatt en doktorgrad innen lingvistikk i hjemlandet, fikk han jobb på Universitetet i Tromsø (UiT). Planen var å være der i ett år, men skjebnen skulle bli noe annet. Etter hvert fikk han lede UiT sitt Senter for fremdragende forskning (SSF) noe Curt hadde mye glede av. Det var etter denne posisjonen at ble valgt inn som prorektor i 2008. Noen år senere ble han rektor for Høgskolen i Oslo og Akershus, senere OsloMet. 

 

Ansettelsesprosessen 

Den 5. mai annonserte Universitetsstyret sin avgjørelse om å ansette Curt Rice til ny rektor for NMBU. Dette var ingen enkel prosess. Det var mange intervjuer, personlighetstester, IQ-tester og astrologitester forklarer Curt med et smil. Han forblir blyg i spørsmålet om hvem som egentlig kontaktet hvem først. At han takket ja til denne jobben innebar at han måtte avbryte sitt åremål i OsloMet, universitetet han var med på å navngi. Curt påbegynte sine nye arbeidsoppgaver 1. august, men hvilke ser han egentlig på som viktigst?  

 
_MG_1557.jpg
 

Kulturbygging 

Jeg blir fortalt at det er 3 hovedoppgaver Curt har fått i oppdrag å tilfredsstille. 

  1. NMBU skal være bærekraftsuniversitetet. Det skal være umulig å tenke NMBU uten å tenke bærekraft. 

  2. Faglig integrering. Veterinærer og resten av campus skal integreres sammen, ikke en inn i en annen. Dette vil og gi god tverrfaglighet i forskning. 

  3. Synlighet for institusjonen. Ta det fantastiske som skjer på NMBU og bring det videre. 

Spesielt til det siste punktet uttrykker Curt en viss frustrasjon. Spesielt nevnes mangelen på dekning av NMBU i media, og ikke minst hvor mange ganger selve navnet skrives feil. Eksempler som dras fram er Norges Miljø- og Biotekniske Universitet, Norges Natur- og Miljøvitenskapelige Universitet. «Jeg har fått mye kjeft for navnet OsloMet, men folk får det riktig.» At NMBU ofte havner lavt på internasjonale rangeringer mener Curt handler mye om at det er lav kjennskap til institusjonen. Hvis Curt blir bedt om å sette alle tre punktene under en overskrift, så vil han kalle det kulturbygging. 

Fremmedkrigeren Curt 

Vår nye rektor har en stor oppgave framfor seg, men han har ikke den typiske bakgrunnen man forventer til en som skal lede en institusjon som beskrives som Miljø- og Biovitenskapelig. «Jeg kommer aldri til å beherske alt». Både hva fagområder og institusjonshistorie angår så er han veldig bevisst på at dette er andres erfaringer. «Jeg kommer til å jobbe så godt som jeg kan, for å lære så mye som jeg kan om NMBU». Mest av alt vil han understreke at han er veldig motivert for å få dette til. Når jeg spør om hvordan han kan støtte opp forskning og studenter under med en helt annen faglig bakgrunn får jeg dette som svar: «NMBU sitt navn på engelsk er 'Norwegian University of Life Sciences', og jeg vil påstå at språkvitenskap er en life science. Det er mye psykologi, og psykologi er til syvende og sist biologi. Fra mitt eget ståsted, og slik jeg forstår mitt fagfelt vil jeg si at språkvitenskap er blant de få livsvitenskap som er plassert på et humanistisk fakultet.» Uansett understreker Curt at det er forskningsmetodene som er viktige, det å støtte opp de som utfører forskningen, og sørge for man har etisk forsvarlig forskning, med pålitelige resultater. Dette er noe som helt klart går på tvers av fagfelt. 

 

 
IMG_0075.jpg

FEM KJAPPE

Hva har du på nattbordet? – For øyeblikket, en populærvitenskapelig bok som heter 'Noise' 

Kommer du til å pilse på bodegaen i år? – Helt sikkert ikke, jeg drikker ikke øl. En god gin and tonic er ikke utenkelig. 

Pils eller bayer? – NEI

Hva blir det neste navnet til NMBU? – Kanskje Verdens Miljø- og Biovitenskapelige Universitet? 

Hva er ditt forhold til selfies og Instagram? – Godt forhold til selfies, dårlig forhold til Instagram. Heller en kranglefant på Twitter. 

 

Curt på Ås 

Å være ny på Ås har vært en stor omvelting. Det er en endring i sted, fagfelt og kultur. Curt synes likevel det er hyggelig å møte menneskene på Ås. «Jeg har blitt møtt med en raushet som jeg opplever som rørende». Den eneste klagen til den nye jobben er at han har mindre tid til trening. Personlig er nemlig Curt glad i å trene. «Jeg liker styrketrening, å gå tur, jogge, sykle…»  Curt bor ikke langt fra OsloMet, så det å måtte bruke to timer om dagen på å reise påvirker mengden trening i negativ retning. Likevel har han ingen umiddelbare planer om å flytte til Ås. «Jeg følger med, med et øye på boligene». Det er ikke å legge skjul på at dette ikke er en "8 til kvart på 4"-jobb. 

 

Fremtiden 

På den veldig korte tiden han har vært her har mye skjedd. Hvordan har det vært å endelig samle veterinærene med resten av campus? «Å skape et mulighetsrom på 63 000 kvm… Det kan egentlig ikke annet enn å gå bra. Det er utenkelig». Nysgjerrig på det at Curt har flyttet en del rundt tidligere, så stiller jeg til slutt spørsmålet om han ser på seg selv som ansatt for å utføre de tidligere nevnte oppgavene, eller om han har tenkt til å bli her. Dette er han klinkende klar på: «Jeg har tenkt til å bli ut mine dager på NMBU, jeg kommer til å bruke mange år på de jobbene.» Tuntreet venter i spenning, lykke til!