Ans.Red.

Man må satse for å vinne

Ans.Red.
Man må satse for å vinne

Man må satse for å vinne

Til tross for at studenter og ansatte har brukt Veterinærhøgskolen ved NMBUs nye bygninger siden januar, skjedde den offisielle åpningen først den 1. september. Den ble imidlertid gjort med pomp, prakt og en glede som skulle tilsi at man begynner å finne seg til rette.  

Journalist: Arthur Devold

Fotografer: Nathalie Genevieve Bjørneby & Simen Walbækken Tangen

vet-6706.jpg

Høyteknologisk og skreddersydd

H.M. Dronning Sonja, tre statsråder, statsforvalteren, politimesteren, studenter, ansatte, barnehagebarn og mange andre var til stede da Statsbygg overleverte den symbolske nøkkelen til de nye bygningene til NMBU og Veterinærinstituttet. Skal man tro Statsbygg selv og direktør i Veterinærinstituttet, Jorun Jarp, er de nye byggene blant de beste til sitt bruk i Europa. «Høyteknologiske og skreddersydde» beskrev direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg dem som. Det er 63 000 kvadratmeter med laboratorier, operasjonssaler, akvarier og andre spesialarealer. Det er til og med gitt plass til et eget svømmebasseng for hunder.

vet-6879.jpg

Imponert Dronning

Den helhetlige tanken bak byggene kan imponere enhver. Her er det ganger bygd for hester med vintersko. Her er det grønne tak dimensjonert for det flomregnet som det blir mer av i framtida – og som samtidig gir arbeid til tusenvis av bier. Den nye Bikuben med lesesaler og kantine er dessuten plassert mellom de nye byggene og Urbygningen. Strategisk, for å sikre at tidligere Norges Veterinærhøgskole (NVH) og gamle Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) virkelig knyttes sammen til NMBU. «Dette er jo helt fantastisk» var blant Dronningens første ord i møte med de nye byggene.

 

Kunstnere og forskere på lag

Både inne og ute er det alt fra små kunstverk til monumentalkunst – kunst som aktualiserer nettopp de problemene Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet skal finne løsninger på. Kanskje det er i de nye veterinærbygningene her i Ås man stanser den neste pandemien. Da kan det være mye motivasjon å hente for framtidige forskere i veggmaleriet Troubled mother with unexpected dreams som viser til vår egen jordklode og alt det uventede som kan ramme den og dens innbyggere. Direktør i KORO – Kunst i offentlige rom, Svein Bjørkås, trakk fram at likheten mellom kunstens fokus og samfunnsoppdraget til ansatte og studenter i veterinærbygningene viser hvor relevante disse problemstillingene er.

 
Tuva Tonem Lund, tidligere leder for Studenttinget og AU ved NMBU, nå leder i Norsk Studentorganisasjon.

Tuva Tonem Lund, tidligere leder for Studenttinget og AU ved NMBU, nå leder i Norsk Studentorganisasjon.

 «Det sies at man må satse stort for å vinne, og her er det virkelig satset» sa lederen i Norsk Studentorganisasjon, Tuva Lund, fra talerplassen. For drøyt åtte milliarder kroner har man fått de beste fasilitetene man kunne ønsket seg. Et fokusområde blir helsetrusler mot landdyr, fisk og folk. I snart to år har vi fått bevist at smittsomme sykdommer som er overførbare mellom dyr og mennesker kan ramme hardt og bredt. Hvordan vi tar vare på havene og fisken, har alt å si for framtida til Norges og verdens sjømat.

 

Slike problemstillinger ble også trukket fram av politikerne som var til stede under åpningen. De snakket om viktigheten av «Én helse; viktigheten av å tenke helhetlig fordi en helsetrussel hvor som helst i verden er en helsetrussel overalt. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad gledet seg til å se resultatene av satsingen: «Vi trenger dere for å finne svar på vår tids viktigste spørsmål!» Det kunne faktisk virke som de fleste delte denne gleden over de nye byggene denne åpningsdagen. Slik udelt positivitet har ikke alltid vært tilfellet i denne saken.

 

 En hard kamp

Kamara sang “You say you wanna go back, to the way it was. But it's too late…” på scenen utenfor de nye bygningene. Lenge oppsummerte dette alt man hørte om vedtaket om å flytte fra midt i Oslo til Ås. Det har blitt kalt for en politisk hestehandel og «lissom-distriktspolitikk». Nå som man har fått resultatet framfor seg, er det likevel god grunn til å være fornøyd. Var det bare festivitasen som skapte den gode stemning på åpningsdagen? Nei, det virker som vinden har snudd – og stabilisert seg.

 

En nødvendig kamp

Ofte er det likevel lurt å ha litt sunn skepsis til det som er nytt. Kun slik får man med seg alt det gode man allerede har bygget opp gjennom 130 år på Adamstuen. Hvis man likegyldig blafrer videre som et viljeløst blad uten å se seg tilbake og sette seg litt på bakbeina, vil mye gå tapt. Nettopp derfor virker det som den nye Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet går lyse tiår i møte. Nettopp balansen mellom gode tradisjoner og toppmoderne lokaler er lovende.

Kamara opptrådte underveis i programmet.

Kamara opptrådte underveis i programmet.

vet-6758.jpg