Annlaug Pijfers

To brune med Gregers - "Man får det ikke mer artig enn man gjør det til sjøl". 

Annlaug Pijfers
To brune med Gregers - "Man får det ikke mer artig enn man gjør det til sjøl". 

To brune med Gregers - "Man får det ikke mer artig enn man gjør det til sjøl".  

Mange har sett han, men hvem er mannen hvis navn (ikke) er "Gregers"? Enten om du har møtt han på samfunnstjeneste, som korgutt i NMBUs digitale velkomst for 2020, eller som trønderen over alle trøndere i TF: Til å være en så beskjeden person som han er, er det overraskende hvor mye han har fått til på så kort tid. 

Journalist: Tord Kristian F. Andersen
Fotograf: Åsne Sørlie-Nordnes

masterskriving (4).jpg

Inneslutta stille gårdsgutt 
Gregers ble født Erik Sand, eldst i en søskenflokk på 5, og kommer fra en nedlagt sauegård i Steinkjer. Han medgir at han var det som kan kalles en "inneslutta, stille gårdsgutt". På videregående gikk han musikklinje, og lærte seg å spille piano. Når jeg spør om han føler seg musikalsk får jeg tilbake "musikaliteten min består av å lese noter og lære dem utenat". Kor var heller ikke helt tingen, da det var påtvunget og obligatorisk. Noe ironisk med tanke på hva som ventet i fremtiden. Etter videregående ble han slottsvakt i garden, og peker ned til skoene han brukte der, som nå kan innrømmes å ha sett bedre dager. De vitner nemlig om en livstid av engasjement presset inn på fem år på et lite sted sør for Oslo. 

på kontoret (1).jpg

Ås 
Når Erik skulle bestemme seg for å studere var planen å gå husdyr og finne odelsjente, likevel ga han geomatikk høyere prioritet. Da han først kom til Ås høsten 2016 bestemte han seg som mange andre for å engasjere seg. Det at han var gardist gjorde det naturlig å bli vaktfunksjonær under UKA i 2016. Rett etter dette ble han fort med i TF, bestående av en artig gjeng, som virket som en morsom greie. Det er viktig å påpeke at TF ikke er å oppfatte som en stedsforening, men en "sosial forening for trønderske interesserte". Han ble også tidlig kjent med ganske mange i Mannskoret Over Rævne. I løpet av bare ett semester var allerede frøene sådd til den mannen Erik skulle bli på Ås. 

Tilknytningen til Ås er nok ikke helt tilfeldig. Som en anekdote får jeg høre at foreldrene var på besøk under UKA 1994. Ideen om Erik ble altså til i Ås UKEN Halvors Hybel åpnet. Det at han ble påtenkt først da, var likevel greit da det ble fullbyrdet i Trøndelag. For å være medlem av TF må du per karsken.no bevise at du er " påtenkt, gjort og født i Trøndelag". Godkjent under tvil? 

“Du er en stjerne!”  Under våropptaket til Rævne, glemte Erik å ta av sportsklokken, og når du løper 3 mil i dypsnøen går pulsen godt opp. Han fikk da beskjed av appen om at han var en stjerne.

“Du er en stjerne!”  Under våropptaket til Rævne, glemte Erik å ta av sportsklokken, og når du løper 3 mil i dypsnøen går pulsen godt opp. Han fikk da beskjed av appen om at han var en stjerne.

"Gregers" 
Til tross avsmaken VGS hadde gitt Erik til kor, bestemte han seg fort for å bli Rævnekar. Opptaket var allerede utført for høsten, men på våren slo han til. Erik går ikke i noen stor detalj, men husker det iskalde våropptaket godt. Han glemte å ta av sportsklokken, og når du løper 3 mil i dypsnøen går pulsen godt opp. Erik fikk da beskjed om han var en stjerne av appen (se bilde). Etter han ble med som 2. tenor,  ga daværende BEstyrer han navnet Gregers for å skille mellom Erik Rullestad og Ødegård. Navnet ble aktivt tatt i bruk fra neste korhelg i Krakow 2017, og det var mye moro tilknyttet dette under korhelgen i Trondheim samme år. Så hva betyr egentlig navnet Gregers? Ingen verdens ting. 

Tar vare på kroppen 
Fysisk aktivitet var nok ikke en one-off. Gregers bodde med daværende leder av samfunnet Oskar Aalde. Han oppfordret han til å bli med på marathon. Siden har det blitt mye løping. Gregers har i tillegg gått birkebeinerrennet 2 ganger, og tatt birkebeinertrippelen en gang. Dette er å fullføre renn, løp og ritt i løpet av et år. Selv om Gregers selv ikke påstår at det ligger noe særlig prestisje i det, kan han likevel sko seg meg å være en av Årets Birkebeinere 2019. Denne fysiske aktiviteten kom godt med da Gregers tok første verdensrekord på 3000 kombinert. Dette består av å drikke en øl og en karsk per runde. 

Mikrobrygger 
"Men du kan da ikke være aktiv hele tiden?" tenker jeg høyt. Hva gjør egentlig en Gregers når han er slack? Som svar til dette er en kjær hobby å brygge øl. Dette er noe han begynte med våren 2017, og toppet seg når han ble BEruser for Rævne. En interessant detalj er at han massebestilte og brygget like mye under første koronaperiode som han gjorde for Rævne under UKA 2018, ca. 200l. I det siste har han fått spesielt sansen for kaffestout, som i notatene mine står som "Øl med kaffe i (æsj)". Likevel blir jeg betrygget om at dette er en god vinterøl, men kanskje ikke så god på sommeren. 

Kronprinser og revyer 
Etter å ha vært med i jubileumsrevyen for IVAR og Rævne, i tillegg til en TF-revy to måneder etter, både som skuespiller og musiker forsvant alt av prestasjonsangst. Å synge for kronprinsen fremst og i midten etter å ha vært med i kun en uke i Rævne var en minst like stor årsak . Det å være med i TF var også til stor hjelp for å dyrke taleferdigheten. "Man kommer langt med å ta ordet litt!". Spesielt da han ble karskrenngeneral med megafon (med god hjelp fra hjemmebrent) viste det seg at det egentlig går helt fint. 

Videre engasjement 
Da 2018 kom, brukte Gregers sine pianoferdigheter i rollen som UKEmusiker. Selv om det hadde kommet mye dytt fra etablerte Ås-personligheter i begynnelsen, var dette hans egen idé. Dette var noe som viste seg å være gøy, og Gregers økte engasjementet sitt på Samfunnet ved å bli vaktansvarlig fra januar 2019. I tillegg til dette var han både studentrådsleder i REALTEK og studentrepresentant i forskningsutvalget. Øvrig har han vært sjenkevakt for SiÅs, og derfor jobbet for de store tre organene som former studentenes hverdag. 

på jakt etter øks (2).jpg

BEstyrer og valgnmemnda 
Og engasjementet økte. Sammen med Johan Maagaard bestemte Gregers seg for å stille til både BEstyrer og nestleder for Samfunnet. Da han presterte å bli BEstyrer stilte han til valgnemnda i stedet for nestleder. Som BEboer (i BEdehuset) har han blitt kjent med mange andre foreninger. Med generelt stort engasjement i foreningene, var valgnemda altså et naturlig valg for Gregers for å oppfordre disse folkene. Det å være med i forening gjør at han har han har blitt kjent med mange, både jenteforeninger og historiske foreninger, likestilt i hvor interessante de er, beskrevet av Gregers. Når jeg spør om hva som var mest givende i nemda får jeg vite at det generelt artig å få folk til å stille, spesielt til UKEstyret, som var en stor jobb. 

Den evige nestleder 
Gregers er Samfunnet i Ås sin aller siste nestleder. Han innrømmer at selv om han ikke var spesielt nervøs for å stille til valgnemnda, så var han svært nervøs til å stille til nestleder, selv uten konkurranse. "Kan jeg egentlig gå her lenger hvis jeg ikke får tillitten", forteller Gregers han tenkte mens latteren hans fyller rommet. Endringen fra vervet nestleder til bodegasjef, og flytting av leders stedfortreder til administrasjonssjef, var noe han egentlig var litt for. Nestlederen var jo i bunn og grunn ansvarlig for det som skjer på huset, med tanke på festavvikling og annen indre drift, og ikke så mye samfunnet utad. Det skulle dessverre vise seg fort at denne driften ikke skulle bli så gøy som det kunne blitt. Gregers er i den eksklusive gruppen av de som satt i verv på Studentsamfunnet i det korona traff Norge. 

bodega (9).jpg

Gregers merket dette godt i perioden før 12. mars. Det var enormt mange telefoner om folk som ikke ville jobbe. Dette resulterte i mye endringer på vaktlister, de så seg nødt til å stenge tidligere, og å holde mindre arrangementer. Til slutt var det ute av nestlederens kontroll: Samfunnet ble stengt. 

Gregers medgir at dette var en tung periode, noe som varte utover våren. Det hele ble mye bedre når styret fikk begynne å planlegge til fadderuken. En del måtte nok skaleres litt tilbake, men det er likevel mye å være stolt av å ha fått til. Spesielt når UKA får så mye omtale, selv om det var Samfunnet som viste at det var mulig. 

Familiekjær 
Gregers har ellers alltid hatt et nært forhold til besteforeldrene, og etter han flyttet har de pratet minst en gang i uken. Det var av disse han fikk høre mye om gamledager, noe han har tatt seg med som interesse i Ås. Gregers har, bortsett fra å grave i arkivet for egen fornøyelse, også sporet opp en rekke medaljer som henger stolt nedenfor Uggenspranget. Når jeg spør om han tror besteforeldrene er stolte av han, får jeg mumlende tilbake et "tja". Jeg velger å tolke det som et ja, for med så mye han har fått gjort, så er det ikke så mye annet han kunne gjort mer. Han en av få menn som, etter min mening, har rundet Ås. 

Hilsener til Gregers

Våren 2017 hadde Rævne opptak av nye medlemmer, som alle år tidlegare. Våren symboliserer vekst og ein ny byrjing, noko dette opptaket ikkje var unntak av. Særleg ein herremann skilte …

Våren 2017 hadde Rævne opptak av nye medlemmer, som alle år tidlegare. Våren symboliserer vekst og ein ny byrjing, noko dette opptaket ikkje var unntak av. Særleg ein herremann skilte seg ut blant dei. Denne mannen, med hans snodige framtoning, var frå Trøndelag, song godt og kunne drikka meir enn kva ein kunne forventa av ein uforedla Rævnekar. Likevel var det som om noko mangla for denne skikkelsen. Han var både kantete og blyg i framtoningen si, litt som Bambi’s første steg på isen. Me såg potensialet til denne skabelonen og BEstemte oss for å gi han eit namn, som eit symbol på hans store framtid. Valet falt raskt på Gregers, som kjempa ein håplaus, men viktig kamp mot tyskarane. Nokså likt som Rævnes evige kamp mot sure tonar. Ein ny mann var født, gestalten ved namn Erik Gregers Sand. Med ein kondis som Martin Johnsrud Sundby på trippel dose med astmamedisin og en lever som Andrew the giant skulle du komma langt. 

Gregers blomstra som kvar vår før han, og raskt blei han ein av dei viktigaste skikkelsane i Rævne, og ikkje minst blei han ein svært god venn. Det er få alminnelege dødelege med sama evne til å få dei rundt seg til å føla seg både verdsett og respektert, som det Gregers har. Men der igjen er Gregers verken alminneleg eller dødeleg. 

Mange vil påstå at det BEsta som finnes er sjokolade, barn som lêr, fyrverkeri som smeller mot stjernehimmelen i symbol på overgangen frå eit forsliten år til eit nytt år med alle verdas moglegheiter. Me derimot, vil argumentera med at det BEsta i denne verda er Erik Gregers Sand.  

Med vennleg helsing sammBEboere og x-BEboerane, 
Johan Stener Maagaard, Hans-Kristian Hartvig, Ulrik Melhuus og Erik Rullestad. 

Erik «Gregers» Sand er en mann uten støttehjul.  Til tross for dette har vi tre fått lov til å iaktta denne kampesteinen av en Ogndaling sammen.  I sus og dus, mest rus, bodde vi sammen under BEdehusets flekkfylte tak.  Der observerte vi Gregers sin…

Erik «Gregers» Sand er en mann uten støttehjul.
Til tross for dette har vi tre fått lov til å iaktta denne kampesteinen av en Ogndaling sammen.
I sus og dus, mest rus, bodde vi sammen under BEdehusets flekkfylte tak.
Der observerte vi Gregers sine vaner, uvaner og tilfeldige innspill med henholdsvis ingen, passe og stor BEgeistring.
Han har en røst som bærer over Dovre, og en tørste som hadde fått Utgards-Loke til å tilby han en seng.
Disse kvalitetene gjør han til noen å se opp til, følge og støtte, noe vi alle tre gjort.

Gregers beste kvaliteter ligger dog i hans gode hjerte.
Han er en skapkosebamse, en erkjennelse man som oftest finner i bunnen av et glass.
Gromguten er en god, raus og omtenksom mann som alltid tilbyr det han har å gi av mat, drikke og fornærmelser.
Som en mann med stor M har han følelsene gjømt inni seg, men der er de mange og sterke.
Mye glede, kjærlighet og BEgeistring over alt som kryper og rører seg på Ås finnes der.
Da vi først møtte Gregers skjønte vi ikke om han likte oss, og den dag i dag er vi fortsatt litt usikre. Alt vi vet er at vi liker han.
I vår tid sammen har han rukket å søle mang en flekk i hjertene våre.

Ei litta historie:
Gregers spurte om han kunne få en tomat av Anders; den tok han så imellom tenna og tygga til så spruten sto utover kvitskjorta; «jævla unødvendig» sa Anders.

Dine venner,
Anders Christopher, Mattias og Harald

Vår kjære nestleder, Gregers Sand.  Det finnes ikke et menneske på denne kloden som passer beskrivelsen «work hard, play hard» bedre enn deg. En skjebnesvanger kveld i oktober 2019 valgte Generalforsamlingen en arbeidsom, helhjertet o…

Vår kjære nestleder, Gregers Sand.  

Det finnes ikke et menneske på denne kloden som passer beskrivelsen «work hard, play hard» bedre enn deg. En skjebnesvanger kveld i oktober 2019 valgte Generalforsamlingen en arbeidsom, helhjertet og investert mann til Samfunnsstyret til stor begeistring for oss andre som skulle få gleden av å dele styrebord med deg 

Du la ned en hinsides innsats for at Samfunnets dører igjen kunne åpne etter koronanedstengelsen 12. mars, slik at Thorvald og Tora kunne opprettholde ølkonsumet. Vi kan med trygghet si at det aldri har vært jobbet hardere for at så få mennesker skulle få seg et glass, og det må sies at det velkjente kohortsystemet vi alle ble så glade i under UKA i stor grad baserte seg på ditt arbeid gjennom hele sommeren og høsten før UKA. 

I Samfunnsstyret var du en mann med opplyst og klar røst, fremtidsrettet blikk og egne meninger. Din innsats og arbeidsiver har virkelig vært til glede og inspirasjon for oss alle, og dedikasjonen endte på ingen måte ved arbeidsdagens slutt. Ingen av oss drikker øl raskere, kan flere drikkeviser, eller behersker hoftedansen så godt som deg. Du har ikke bare vært en helhjertet Nestleder og et solid styremedlem; for oss er du først og fremst en solid venn. Din gode humor, ærlighet og ikke minst snillhet har utvilsomt smittet over på oss, og bidratt til et uforglemmelig år for oss alle.  

Vi ønsker deg alt godt videre!  
Vi pilses i Bodegan 

Samfunnsstyret 2020