Ans.Red.

Din juridiske hjelper: STUDENTOMBUDET

Ans.Red.
Din juridiske hjelper: STUDENTOMBUDET

Din juridiske hjelper: STUDENTOMBUDET

Arne Dag Hestnes kjenner krikene og krokene i norsk administrasjon og regelverk bedre enn de fleste etter mange år som jurist. Likevel skulle også et møte med en russisk asylsøker få stor betydning for hans motivasjon i jobben som studentombud.

Journalist: Artur Devold

Fotograf: Pauline Hovland

Illustratør: Anne Trætteberg Reitan


Foto: Pauline Hovland

Illustrasjon: Anne Trættberg Reitan

Hestnes har blant annet jobbet i NHO, utlendingsnemnda og med HR i Politiets fellesforbund. Etter dette kjenner han godt til regelverk og hvor i systemet man bør henvende seg for å få det slik man vil. Jobben i utlendingsnemnda var kanskje spesielt viktig, fordi han så hvor vanskelig det kan være å sette seg inn et nytt system når man kommer fra et annet land.

Åpen dør 

Du lurer vel på hva studentombudet gjør? Er studentombudet det samme som at du har fått din egen advokat? Selv om han også har taushetsplikt, er svaret er nei. For det første er hjelpen hans gratis og for det andre representerer han aldri en part i en sak. «Jeg skal være en generell ressurs», sier Arne Dag. Studentombudet kan fortelle deg om det du har opplevd kan tas videre og hva rette instans er. Det kan for eksempel handle om at du mener Siås ikke holder sin del av kontrakten eller synes eksamen ikke ble holdt på skikkelig vis. Hvis du er i tvil om noe du har opplevd var rett eller skulle vært annerledes, så nøl ikke med å ta kontakt med Arne Dag. «Jeg skal være en åpen dør», understreker han.  

Eksamensguruen  

En annen typisk problemstilling kan være gjennomføring av eksamen. Arne Dag påpeker for eksempel problemet med å stille krav til å ha to sensorer på eksamen. «Det kan sikre studenten mot såkalt trynefaktorisering, men i små fag er det kanskje ikke nok kvalifiserte sensorer.» Jeg merker at han har stålkontroll på regler og krav knyttet til eksamen. Om du føler deg uriktig behandlet, bør du slå av en prat med Arne Dag. Han har vært sensor selv.   

Neste stopp er…  

«Det første man bør lære som ny i Norge er «neste stopp er»», sier han og smiler. Videre forteller han om den gangen han jobbet i Utlendingsnemda og skulle møte en russisk asylsøker. Hun tok toget og skulle av i Oslo, men endte opp i Lillestrøm. Da hun omsider kom så Arne Dag at hun var stressa og litt forskrekket. «Hun følte at hun hadde fornærmet myndighetene». Det tar ikke en russer så lett på som de fleste nordmenn. Det gikk fint, men Arne Dag satt igjen med et tydelig eksempel på hvor vanskelig det er å sette seg inn i et system som er ganske annerledes enn det man er vant til.   

 Denne erfaringen tar han med seg inn i jobben på NMBU. «Det er mange internasjonale studenter her», sier han. Parallellen til russeren han møtte er tydelig: «hvem?» og «hvordan?» er vanskelige spørsmål å besvare når man møter et nytt system. «Heldigvis er intensjonen til det norske systemet å hjelpe, ikke motvirke, selv om det av og til kan føles sånn. Det er en fin intensjon.» Det er også Arne Dag sin intensjon.

  

Agrarmetropolen  

 Hva skiller det å jobbe som studentombud i Ås sammenlignet med for eksempel Oslo, Bergen eller London?  

 «Det er et mindre universitet. Samtidig er det stort sammenlignet med omgivelsene.»   

 Med det mener han at universitet og studentmiljøet er mer definert og lukket i Ås sammenlignet med store byer der universiteter kun utgjør en liten del som flyter sammen med resten. «Dermed blir studentmiljøet viktigere her», sier han og sikter til alle klubbene og alt som skjer på Samfunnet. For studentombudet resulterer dette i flere saker knyttet til institusjonene som er til for studentene enn det ville gjort ved andre universiteter fordi de betyr mer for NMBU-studenten.   

 Studentombudet har nettopp flyttet inn i nytt kontor. Døren hans finner du i kjelleren i Urbygningen.