Ans.Red.

Studentenes Hus

Ans.Red.
Studentenes Hus

Studentenes Hus: REALTEKs Akropolis?

Mange studenter ved REALTEK har de siste årene merket at det blir trangere om plassen. Studentmassen har økt betraktelig, uten at det har blitt flere rom. Oppføring av paviljongen, Studentenes Hus, vil føre til at det blir litt bedre plass.

Journalist: Simen Walbækken Tangen og Tord Kristian F. Andersen

Fotograf: Borghild S. Oterholdt og Simen Wallbækken Tangen


Foto: Borghild S. Oterholdt

Foto: Borghild S. Oterholdt

TFs utbedringer

TF-Fløy I ble oppført på 60-tallet ved hjelp av penger fra Marshallhjelpen og Kelloggs. Intensjonen var at bygget enkelt kunne gjøres om til sykehus dersom det skulle bli oppstå krig. Etter hvert som behovet for mer plass har vist seg har TF est utover egne bredder, og består i dag av fem fløyer. Fløy I har merket tidens tann, og i 2018 ble det utført store ombygninger med blant annet ny kantine og en del oppussing av øvrige rom.

Om paviljongen

Studentenes Hus skal oppføres mellom Fløy I og Fløy V (se kartet fra TT06 for referanse) og består av flere brakker som settes sammen. Paviljongen kommer til å få et bruksareal på 600m2, og vil ha masterleseplasser, linjeforeningsrom, lesesaler og grupperom som tidligere har vært på Fløy I. I forbindelse med byggingen vil det også knyttes flere uteområder til paviljongen, i tillegg til utbedring av flere stier.

Byggestøy

Prosjektet, som skulle være ferdig til høstferien, har møtt på en rekke utsettelser, noe som har ført til store konsekvenser for studentene. Selv om Studentenes Hus har blitt utsatt flere ganger, har allikevel omgjøring av rommene i Fløy I startet, og dette før studentene har fått nye rom å flytte til. Noe av arbeidet på Fløy I har foregått fra 27.oktober til 9. november og hadde såpass mye støy at det var vanskelig å sitte og jobbe. Dette førte til at mye av undervisningen igjen var digital for de som hadde forelesninger og øvingstimer i Fløy I. Studenter som Tuntreet har vært i kontakt med har opplevd at informasjonen om byggearbeidet kom fort på dem, og at det ikke var planlagt med alternative steder for undervisning.

Foto: Borghild S. Oterholdt

Foto: Borghild S. Oterholdt

Usikkerhet om masterplasser 

I en lengre periode har studentene ved REALTEK levd i frykten om at det ikke ville være tilgjengelige masterplasser når de begynner masterskrivingen. Tuntreet har pratet med en student som opplever hele prosessen som uryddig. Vedkommende mener også at studentene har hatt liten mulighet til å påvirke hvordan de skal komme seg gjennom flyttingen til nye brakkebygg. Til tross for å ha fått innvilget masterleseplass for høsten, har de fortsatt ikke blitt tildelt noen, og opplever situasjonen som et informasjonsvakuum. Etter å ha etterspurt og blitt vist informasjon om Studentenes Hus, har studenten blitt nektet å få videreformidle denne informasjonen. Studenten har og fått høre av et av prosjektmedlemmene at de jobber for de ansatte, ikke studentene. 

Avstand mellom ansatte og studenter 

Vi tok en prat med Arnstein Moe, prosjektleder for Studentenes Hus, for å oppklare saken ytterliggere. En stor bekymring blant studenter har vært at den opplevde avstanden mellom studentene og de ansatte har vokst gjennom koronaperioden, mye på grunn av digital undervisning. At det er studenter og ikke ansatte som flyttes inn i nye lokaler har forsterket denne følelsen av avstand, ifølge studentene. Arnstein er enig i at dette inntrykket er uheldig, og at fakultetet absolutt ikke ønsker større avstand mellom undervisere og studenter. Arnstein nevner videre at han i størst mulig grad vil ha fysisk undervisning, og utbyggingen skal legge til rette for dette ved at «fritimer» kan brukes i Studentenes Hus. 

Faglige hjem 

Tuntreet har fått flere tilbakemeldinger fra studenter som er redde for å miste sitt faglige område, med tilknytning til linjen. For noen vil dette være en følelse av å bli kastet ut, spesielt når alternativet enda ikke er bygd. I Studentenes Hus er det faglige hjemmet et 105 m2 rom for alle REALTEK-studenter, i stedet for individuelle rom som det har vært tidligere. Tilbakemeldingene Arnstein har fått er likevel positive, med studenter som synes dette er mer inkluderende, og at tidligere faglige hjem har hatt en tendens til å være de 'samme gamle' på studiet, med liten plass for andre til å bruke rommet. Når huset er ferdig er Arnstein sikker på at folk vil ha et bedre tilbud enn i dag. Han kan fortelle at det vil gå fra 400 m2, til 900 m2 BRA (bruksarealet er bruttoarealet minus yttervegger), for studenter på REALTEK. 

Foto: Borghild S. Oterholdt

Stadige utsettelser

Når studentene ved REALTEK først ble informert om Studentenes hus våren 2021 fikk de vite at Studentenes hus skulle stå klart til 6. september, og seinest til høstferien. Arnstein kan fortelle at det dukket opp flere uforutsette momenter å ta hensyn til, slik at prosjektet er blitt en del forsinket. Når Tuntreet spurte om når paviljongen skulle åpne tidligere i høst var planen at den skulle åpne 5. november. «Nå har vi et sterkt ønske om at dette kan skje medio januar» forteller Arnstein. Avgjørelser rundt avrenning ved paviljongen har vært en av årsaken til at paviljongen nå er utsatt nok en gang. At bygget ikke regnes som midlertidig når det skal stå over to år har gjort at det må installeres radiatorer og ikke panelovner, noe som også har forsinket prosessen. Forberedelsesarbeidet har startet, og REALTEK har akkurat fått igangsettingstillatelse for studentenes hus. Fra mandag 22.november vil arbeidet starte og det vil foregå en del anleggstrafikk området blan annet med større kraner. Arnstein Moe lover på vegne av fakultetet at dersom paviljongen ikke står klar til før 20. januar så vil fortsatt de som har fått masterleseplass få et sted å sitte.

Avløsning før Campusplan øst 

Dette er ikke første gang at utvider for å oppnå flere studieplasser for studentene. Akropolis-brakkene, som skulle være en midlertidig løsning da de kom i 2013, huser fortsatt studentene ved LA åtte år senere. Etter planen vil paviljongen dekke behovet REALTEK har for plass i fem år før Campus plan øst iverksettes, og det blir bygd på eller bygd nye bygg tilknyttet REALTEK. 


5 på TF om Studentenes Hus

1. Gleder du deg til at Studentenes Hus står klart? 

2. Hvordan har byggearbeidet på Fløy I påvirket studiehverdagen din? 

3. Hvordan tror du det kommer til å bli med felles linjeforeningsrom (faglig hjem) 

Kristina, Bygg, 5. klasse 

  1. Ja, hvis jeg rekker åpningen 

  2. Litt irriterende, bruker datasal med programmer som bare finnes der 

  3. Tipper det blir bra 

Johan, Indøk, 1. klasse 

  1. Ja

  2. Jeg går første klasse, så har ikke kjent noen særlig stor påvirkning 

  3. Jeg tror det kan bli et styrket samhold 

Isak, Geomatikk, 3. klasse 

  1. Gleder meg til at det kommer i gang 

  2. Har vært kort periode med bygging i Fløy I, ingen særlige problem, og fint at man unngår eksamenstiden 

  3. Fint å se andre linjeforeninger, men samtidig er det noe eget å kunne jobbe med de som studerer det samme 

Samuel, ettårig grunnstudium, 1. klasse

  1. Gleder meg ellevilt 

  2. Har ikke påvirket meg noe negativt 

  3. Kan nok skape mer samhold mellom linjene 

Foto: Simen Walbækken Tangen

Linnea og Hilde, Miljøfysikk, 4. klasse 

  1. Har ikke tenkt så mye på det 

  2. Ikke så mye, det er en time som har måttet bytte rom 

  3. Tror det kan bli hyggelig, kan bli bedre samhold mellom linjene