Ans.Red.

TT_Tabu: Kroppshår

Ans.Red.
TT_Tabu: Kroppshår

TT_Tabu: Kroppshår

“Tuntreet går under håret på studentene i Ås”

Hår er et fascinerende konsept. Langt hår på hodet vil nok de aller fleste være enige i at er ganske fint, mens hår i maten ikke er særlig lekkert. Nå som Movember er i gang skal håret helst vokse tett i ansiktet, mens det skal letes lenge for å finne ett eneste hårstrå (som ikke er på hodet) på dagens reklameplakater og i magasiner. Men hva synes studentene i Ås om kroppshår? Gjennom en undersøkelse med 222 svar har Tuntreet beveget seg inn i denne forvirrende og komplekse jungelen.

Journalist: Nora Helgeland

Illustratør: Anne Trætteberg Reitan


En genial forretningsidé? 

For å finne ut mer om hvorfor vi barberer oss og hvordan det hele startet måtte jeg spørre O store Google om hjelp. På hjemmesiden til kvinnemuséet i California og den amerikanske forskningsinstitusjonen Smithsonian fant jeg litt info som kanskje kan forklare våre egne holdninger. 

 På 1900-tallet begynte Gillette med sin markedsføring av diverse barberingsprodukter. I 1914 kom den første reklamen for en barberhøvel for kvinner hvor det ble fastslått at hår under armene var lite feminint og direkte ekkelt. Gjennom første og andre verdenskrig var det også mangel på nylon og mange kvinner måtte gå med bare bein! Da skulle det barberes! 

 I 1946 ble den første bikinien lansert, noe som satte startskuddet for barberingen av underlivet. Playboy viste bilder av glattbarberte kvinner, og i 1960-årene kom miniskjørtet på banen. Plutselig var dette polerte og hårløse ytret den nye normen. Barberbladindustrien med resten av skjønnhetsindustrien på slep har hjulpet til med å opprettholde alle disse ideene som nå har forplantet seg dypt ned i samfunnets hårrøtter.  


Hårløse kvinner og andre forventninger 

Du har kanskje sett reklamen hvor en dame sensuelt drar en barberhøvel oppover en allerede fullstendig hårløs legg. Dette er bilder som blir prakket på oss med jevne mellomrom. Det er mulig dette har hatt en påvirkning på Ås-studentene når 62,6% har svart at de føler et press på å være fullstendig hårløse bortsett fra på hodet. Det virker som om de fleste foretrekker litt kroppshår på partner, og menn ser ut til å være mer likegyldige enn kvinner. Det ser ut til at de fleste, uavhengig av kjønn, bryr seg svært lite om kroppshåret på personer som ikke er partnere.  

Når det kommer til kroppshår på seg selv svarer 34% av kvinnene at de foretrekker å være fullstendig hårløse bortsett fra på hodet, og 48% foretrekker litt hår. Hos menn er det derimot kun 3% som foretrekker å være helt hårløse bortsett fra på hodet. De aller fleste mennene svarte enten at de ikke bryr seg eller at de foretrekker litt kroppshår. Det virker som om kvinnene er de som opplever størst press fra samfunnet til å være hårløse. 

Hva tenker du om egen skjeggvekst?

Skjegg vs. ikke skjegg 

 Med Gillette sin offensive markedsføring begynte ideen om at et glattbarbert ansikt tilsvarte et sivilisert ansikt å forplante seg i samfunnet. Barbering ble synonymt med maskulinitet og selvpleie. For kvinnene ble det bevisst reklamert med andre metoder for å fjerne ansiktshår for at de ikke skulle føle seg for “maskuline”. De fleste mennene som svarte på denne undersøkelsen var derimot positive til egen skjeggvekst, mens kvinnene var mer negative. 


Skam  

 I undersøkelsen svarte over 30% at de føler på relativt mye skam over for mye kjønnshår, nesten ingen føler på skam relatert til hårtap, og kun rundt 3% føler på skam relatert til for lite kjønnshår. 97% svarte at de aldri har prøvd midler for å få mer kroppshår, men omtrent 8% svarte at de har prøvd å få mer hår på hodet. De aller fleste svarte at de har brukt krem eller serum for å øke hårvekst. 


Hvorfor fjerner vi kroppshår? 

Ifølge kvinnemuseet i California finnes det spor etter barbering helt tilbake til oldtidens Egypt. Her ble det å være glattbarbert et tegn på hygiene og femininitet. Darwins evolusjonsteori kan også ha spilt en rolle. I hans avhandling skal han ha plantet ideen om at mennesker har mindre hår enn apene fordi det ble sett på som mer seksuelt attraktivt. 

Det kan hende studentene i Ås har adaptert noen av de samme ideene siden 70% svarte at de fjerner hår av estetiske grunner, 16% av praktiske grunner ;), og en veldig lav andel har svart at de gjør det av helsemessige/hygieniske grunner.  

 Ifølge Smithsonian var også lus og andre småkryp en grunn til at folk barberte seg før i tiden. Da er det kanskje ikke så rart at man fjernet alt som kunne fungere som koselige små reir, men i dag er derimot ikke dette et like stort problem. I The Guardian skriver lege Emily Gibson at man ved å fjerne kjønnshår har større risiko for å få kjønnssykdommer samtidig som det er stor sjanse for betennelse der hvor håret er fjernet.  

Hvor fjernes håret? 

Rundt 80% svarte at de fjerner kjønnshår. Ansikt og legger kom litt etter med henholdsvis rundt 40% og 60%. Ellers virker det som om hår fjernes fra nippler, rompe, mage, tær og mye mer, “the sky is the limit”. 67% rapporterte at de bruker barberhøvel for å fjerne kroppshår.  

Mennesker kan variere ganske mye utseendemessig, og kroppshår er intet unntak. Hår kan nok oppstå overalt hvor det er kropp, og også vike. Gjennomgående er at de fleste føler seg presset av samfunnet til å enten få mer eller mindre kroppshår. Spesielt kvinner kan se til å føle på presset til å fremstå polerte og glattbarberte. Når det kommer til hva vi som enkeltpersoner føler om hverandre virker det ikke som om folk bryr seg særlig mye.