Ans.Red.

NY SEMESTERSTRUKTUR?

Ans.Red.
NY SEMESTERSTRUKTUR?

SPØRREUNDERSØKELSE:

VIL VI HA NY SEMESTERSTRUKTUR?

Ny semesterstruktur på NMBU? Denne høsten har temaet vært gjenstand for debatt og bekymring i diverse utvalg, råd og høringer. Er resten av studentene enige i bekymringene, eller er de klare for en endring? Tuntreet har sendt ut en spørreundersøkelse, og fått meningen til 169 studenter.

Journalist: Sofie Bergset Janols

Illustratør: Oda Braar Wæge


Hva er egentlig greia??

I forrige utgave av Tuntreet kunne vi lese om at semesterstrukturen ved NMBU er under vurdering. Høringsfristen er 1. november, og fram til det skal alle fakulteter, utvalg og studentråd ta stilling til saken. 3 modeller har blitt utredet og vurdert opp mot hverandre: Dagens modell, seminarmodellen og europamodellen. Bakgrunnen for de forslåtte endringene er bedre studiekvaliteten ved NMBU. Endring av semesterstrukturen vil føre til en jevnere utnyttelse av studieåret, med færre fag samtidig. Det er også lagt vekt på mer fleksibilitet i emnelengde, mer prosjektbasert læring, og mer tverrfaglighet.

Vi kunne også lese at forslaget har blitt møtt med skepsis. På studentting 4 uttrykt bekymring for hva slags innvirkning en endring vil få for modningsfag, læringsglede, deltidsstudenter, og studenter med sykefravær. Psykisk helse og stress i forbindelse med hyppigere eksamensperioder ble også tatt opp. Studenttinget, samt Samfunnet og UKA, er også redde for hvordan flere eksamener vil påvirke studentfrivilligheten og de sosiale miljøet på Ås.  

Illustratør: Oda Braar Wæge

Illustratør: Oda Braar Wæge

Semesterstukturene oppsummert:

  • Dagens modell er som kjent inndelt i to paralleller og tre blokker. Parallellene får fra starten av september til slutten av desember, og starten av februar til slutten av mai. Blokkene går over 3-4 uker i august, januar og juni.

  • Seminarmodellen deler halvåret inn i to undervisninsperioder, med to emner á 7,5 studiepoeng i per periode. Disse går over 10 uker. I seminarmodellen vil høstsemesteret gå fra midten av august til slutten av januar, og at vårsemesteret går fra starten av februar til slutten av juni.

  • Europamodellen deler året inn i 6 perioder på 6 uker, som hver gir 10 studiepoeng. Det legges opp til at høstsemesteret går fra starten av august til slutten av januar, og at vårsemesteret går fra slutten av januar til slutten av juni.

  • I alle strukturer er det mulighet for at emnet får over flere undervisningsperioder, men i Europamodellen gjelder dette kun tipoengsfag og ikke fempoengsfag.

Figur 1: Hvem har svart på undersøkelsen?

Figur 1: Hvem har svart på undersøkelsen?

Figur 2: Hvor fornøyd er du med dagens semesterstruktur på en skala fra 1-5. (1= veldig lite fornøyd, 5=veldig fornøyd)

Figur 2: Hvor fornøyd er du med dagens semesterstruktur på en skala fra 1-5. (1= veldig lite fornøyd, 5=veldig fornøyd)

Fornøyde, men ikke helt imot forandring

Figur 3: Hvor positiv er du til ny semesterstruktur på en skala fra 1-5. (1 = veldig lite positiv, 5=veldig positiv)

Figur 3: Hvor positiv er du til ny semesterstruktur på en skala fra 1-5. (1 = veldig lite positiv, 5=veldig positiv)

Majoriteten av de som har svart på undersøkelsen er fornøyde eller veldig fornøyde med dagens semesterstruktur. Svarene fordeler seg stort sett likt mellom alle fakultetene. KBM, Handelshøyskolen og MINA ser ut til å være litt mindre fornøyd med dagens struktur. På en skala fra 1-5, plasserer flesteparten av disse fakultetene seg på 4.  

Tilsvarende svarer majoriteten at de er mer negative enn positive til ny semesterstruktur. Likevel er det en god andel som både er fornøyde med dagens struktur og positive til endring.

Hvordan liker NMBU-studentene å lære?

Dagens modell legger opp til blokkfag på 3-4 uker og paralleller på 13 uker. En seminarmodell vil legge opp til 10 uker lange undervisningsperioder, mens Europamodellen legger opp til 6 uker om gangen. Hvordan står disse i stil med studentenes preferanser?

Figur 4: Hvilken semesterstruktur er du mest positiv til?

Figur 4: Hvilken semesterstruktur er du mest positiv til?

De fleste foretrekker en moderat undervisningsperiode på 7-10 uker, og setter den mindre intensive perioden på 11-13 uker som andrevalg. På tredjeplass kommer en 4-6 uker lang periode, og 3 ukers-perioden havner lengst bak. Det er noen unntak fra regelen. LANDSAM liker best å fordele undervisningen utover 11-13 uker, mens en veldig liten andel av KMB tenker det samme. På REALTEK får de to lengste periodene like høy oppslutning.  

I kommentarfeltet i spørreundersøkelsen påpeker også noen at de foretrekker ulik intensitet til ulike fag. Noen fag er modningsfag, og tjener på lenger tid. I andre fag kan mer intensiv læring passe bedre.

Mer skole og stress…(?)

Flere uttrykker bekymring for at hyppigere eksamener vil føre til at de bruker mer tid på å lese til eksamen og jobbe med studier. Mens noen mener at flere eksamener spredd utover året kan føre til mindre eksamenstress, svarer mesteparten at flere eksamener vil gi mer stress. I dag bruker de fleste studentene i undersøkelsen mellom 21 og 40 timer per uke på studier. 38% av studentene tror at de hadde brukt mer tid på studier med en annen semesterstruktur. 20% tror ikke det, 6% svarer at de hverken hadde brukt mer eller mindre, mens 36% ikke vet.

Studentlivet utenom studiene

For mange er deltidsjobber og diverse verv en naturlig del av studentlivet. 120 av de som svarte på undersøkelsen har oppgitt at de jobber ved siden av studiene. I Ås er dessuten frivillighetsånden spesielt sterk, og det legges ned mange timer til frivillighet i semesteret. Ut av de 122 som har svart at de engasjerer seg i verv på fritiden, svarer 61% at de hadde måttet kutte ned på antall timer. 38% hadde likevel ikke kuttet ned på antallet timer.  

Vanskelig å vite

Flere i undersøkelsen påpeker at det er vanskelig å vite hvordan en endret semesterstruktur vil påvirke dem. Noen fordi endringen ikke har skjedd enda, og andre fordi de ikke føler de vet nok om prosjektet. Generelt savnes det mer informasjon fra NMBU om prosjektet, grunnen bak, studentmedvirkning og hvilke følger det vil få for studentene


Komentarer fra deltakere av spørreundersøkelsen:

“Jeg er veldig i glad i blokkene. Der får man virkelig konsentrert seg om ett fag. Men kanskje det blir for mye om det er sånn hele året...”

“Hvorfor i huleste skal alt dette bestemmes over hodene våre uten at noen blander inn studentene? Viss de i ledelsen på NMBU tror at en bare kan omjustere på strukturen uten at det får konsekvenser for det sosiale og frivillige så er de ute å sykler. Ås er et populært studiested først og fremst på grunn av den sterke sosiale og frivillige kulturen vi har her. Men denne eksepsjonelle frivilligheten er avhengig av å ha perioder underveis i semesteret som er mindre intensive. Med ny semesterstruktur vil det hele tiden være eksamener og vi må da nedprioritere mye av det frivillige arbeidet. Dette vil føre til en mindre givende hverdag og Ås som studiested vil raskt bli mindre attraktivt.”

“Har inntrykket av at en ny struktur vil gi mindre fleksibilitet i hvilke fag man kan ta, og mindre rom til å forme sin egen studieplan.”

“NMBU må (!) drive med aktiv medvirkning for studentene når de skal gjøre store endringer som dette. Studentene er NMBU sine fremste ressurser, og må være med under hele prosessen.”

“En viktig del av å være student er å lære å prioritere og forvalte tiden sin på en smart måte. Jeg er redd for at vi med en mer intens semesterstruktur mister treningen i å prioritere og planlegge arbeid med mange forskjellige fag samtidig. I tillegg er det mange fag som er modningsfag og som derfor ikke kan læres med kort blokk.”

"Eg trur at det å starte semesteret tidlegare kunne gjere det enklare for foreiningane. No må ein vente til uti september før ein kjem ordentleg igang med møter og øvingar. Semesteret kan bli ganske kort og stressande i foreiningane med dagens semesterstruktur.

“Jeg hadde ikke vært på NMBU hvis det ikke var for det bra sosiale miljøet rundt skolen. Med endring i semesterstruktur er det ingen tvil om at mye av det miljøet faller bort og det gode ryktet til Ås svekkes.”

“Ønsker ingen semesterstruktur som fører til "behov" for å lese til eksamen i juleferien, og eventuelt i påskeferien. Foretrekker å bli ferdig med emner/eksamener før en ferie, og ikke utsette det til etter ferien.”

“Dette er en sak hvor det er viktig at ledelsen hører på oss studentene!! Det er vi som vet best hvordan det er å være student i dag!”

“Jeg vil at emnene skal være som emner i januar- og augustblokk er organisert (i alle fall 5-poengs emnene). Det er mye lettere å bare tenke på ett emne om gangen.”

“Skulle gjerne ønske at skolen kunne vurdert to perioder slik det er på NTNU for eksempel. Synes dagens modell gjør at semesteret bli for kort for prosjektfag på 15 og 20 poeng. Spesielt siden det i midt studie er dårlig tilbud i blokkene og ofte lagt opp til obligatorisk 30 poeng i parallellene”

“Visse fag trenger å modnes, og da er det fint med et helt semester. Andre fag er greie å gjøre intensivt. Behold derfor semestersystemet vi har.”

“Synes den strukturert vi har er bra! Vet flere bytter til NMBU for å ha denne strukturen på semesteret!”