UKA 2020: Et tilbakeblikk i full vigør

UKA 2020: Et tilbakeblikk i full vigør
Det er nok flere enn meg sitter igjen med en litt nostalgisk følelse etter en måned fylt av fargerike hatter, svære ølkrus og god stemning på samfunnet. Vi mimres kvelder på silent disco, konserter med Big Bang og Dagny, og ikke minst samholdet som la seg over Ås fra 1. til 26. oktober. Selv om de oransje klærne er rydda vekk, møter vi UKEssjef Fimke Pijfers for et siste ord om UKA i Ås 2020.
Journalist: Iris van Brunschot
Foto: Marianne Mjelde
Har mye på hjertet
Vi møter Fimke i hjerterommet på Ur, et passende sted i forbindelse med at hun har mye på hjertet angående den nylig gjennomførte UKA i Ås. Med en god meter mellom oss forteller hun med en nostalgisk undertone hvilke følelser hun sitter igjen med etter mer enn halvannet års planlegging av Norges lengste festival.
Foto: Anne Guro Røsæg
En magisk start
Etter å ha viet livet til et så viktig prosjekt i ett og et halvt år er det rart å sitte igjen uten noe konkret mål i sikte. Vi har hele tiden jobbet intensivt frem mot 1. oktober, som etterhvert utfoldet seg til å innebære mye mer enn en dato, og ble til et nesten magisk konsept. «Da i så utover salen for å holde tale på Studentpremieren gikk det opp for meg at vi hadde klart det,» forteller hun, «selv om en usikker måned gikk oss i møte, så hadde vi i hvert fall den ene dagen.»
Og festivalen viste seg å holde ut i mer enn én dag, hele 26 dager med full sving i kulissene og flere titalls arrangementer, inkluderte alt fra tangokurs og bålkveld til en latterfylt revy og stemningsfulle konserter. Men UKA løpte mot sitt veis ende, og 26. oktober kom fortere enn forventet.
Bittersøt følelse
Å våkne 27. oktober var en bittersøt følelse, ifølge Fimke. Søt fordi det var deilig å kunne senke skuldrene og endelig sove. Samtidig var den også bitter, fordi hun ikke visste hva hun skulle begi seg ut på nå. «I forstår egentlig fortsatt ikke helt at UKA 2020 er ferdig. Det var nesten 600 folk på samfunnet i 26 dager, det gjør meg helt sjokkert og også utrolig imponert å tenke på at vi klarte å organisere sammen.»
Den bitre bismaken blandes ut med mange uforglemmelige minner og følelser. Det er nok mange som føler et savn til samholdet man fikk under UKA, og selv om det er kjipt at selve festivalen er over, så kan vi ta vare på arven etter den ved å huske på samhørigheten som fulgte den enorme drivkraften fra studentene som gjennomførte UKA 2020.
Ikke angra ett sekund
Fimke påpeker at hun ikke har angra ett sekund på å bli UKEsjef. «Selv om det ikke på noen måte har vært en dans på roser, så er hvert minutt verdt det,» sier hun. «Det er noe med å sitte på et kontor til klokka 12 på natta og gråte i lag, man får en helt spesiell tilknytning til hverandre og til arbeidet.»
Foto: Knut Sørbø
Hun påpeker videre at følelsene som hun sitter igjen med etter ei endt UKE ikke kan beskrives i ord (se bilder av UKA). Det er velkjent at studentmiljøet på Ås er bra, men det overstiger all forventning når man ser hva studentene får til i løpet av UKA. Til tross for at det er mange forskjellige studenter her med ulik bakgrunn og interesse er vi alle del av et fellesskap som danner et eget lite samfunn, noe som merkes spesielt godt under UKA. Fimke understreker at dette ble nesten enda tydelige på grunn av korona, hvor man så det inkluderende og omsorgsfulle studentmiljøet hver dag i praksis.
Hva føler studentene selv?
Som en del av etterarbeidet har UKEstyret laget en spørreundersøkelse om studentenes formeninger om festivalen, som stort sett ser veldig positive ut. Både trivsel og smittevern sto høyt på dagsordenen, og begge disse faktorene skårer høyt blant studentene. ‘Spesielt med tanke på arbeidet lagt inn i smittevernrutinene så er det givende å se at det ble tatt godt imot,’ mener Fimke.
Et velkjent problem var for få billetter, og ønsket om å dra videre fra konsert til bodega eller sløyfa. Dette har UKEstyret notert, men understreker at dette dessverre var nødvendig i år på grunn av korona. I tillegg må selvsagt Linticketproblematikken drøftes, men alle som har sett tulleforestillingen vet at styret er klar over utfordringen og at markedsføringssjefen behandlet klagene i en unnskyldende pressekonferanse på scenen.
Ett smittetilfelle
I den samme pressekonferansen unnskyldte styret seg for å ha sluppet inn en Oslostudent på Samfunnet. Heldigvis var rutinene på plass, og hvis man gir dette en positiv vri så fikk UKEstyret testet smittevernrutinene. Ettersom ingen av studentene på Ås ble smittet anses smittevernrutinene og forholdsreglene, inkludert for tredelingen av samfunnet, som veldig effektive. Dette (pluss litt flaks) gjorde at UKA klarte å fullføre uten å ha måttet avlyse et eneste arrangement.
Bli med i styret 2022?
Burde man med i UKEstyret 2022? Fimke trenger ikke å tenke seg om før hun nikker ja. «Du får en unik mulighet til å påvirke både din egen og hele Ås sin studenttilværelse. I tillegg lærer man utrolig mye, og selv om det virker skummelt så starter alle fra bunnen av, og man har mange folk med tidligere erfaring å lene tilbake på.»
Flere sider kunne blitt fylt med fordelene som følger med en stilling i UKEstyret, men noen av de viktigste inkluderer samholdet man får, følelsen av å jobbe opp mot et synlig resultat, og det større perspektivet man får av å innse hvor mye arbeid som faktisk ligger bak det å bestille én øl. Det å skjønne hvordan brikkene i puslespillet henger sammen er i tillegg en veldig fin og verdifull erfaring å ha med seg videre i arbeidslivet.
Foto: Simen Walbækken Tangen
Det er du som er drivkraften
Til sist vil den avtroppende UKEsjefen understreke at UKA ikke ble arrangert av de som satt på kontoret med oransje dør, men heller av deg, og den som sitter ved siden av deg i forelesningen (eller kanskje treffer i en breakout room på zoom). «Det er studentene som har arrangert UKA, og jeg håper virkelig dere har kost dere,» avslutter hun.