Å skrive gradsoppgave i koronatider

Å skrive gradsoppgave i koronatider
Semesteret har blitt annerledes for oss alle, men for studentene som skriver bachelor- eller masteroppgave føles kanskje situasjonen ekstra vanskelig. Hva er de nye retningslinjene for gradsoppgavene, og hvordan har den endrede hverdagen påvirket arbeidet med oppgavene?
Journalist: Sofia Basma Moen
Fotograf: Hanna Bruun Tørnby
Utsatt frist og veiledning over nett
Alle gradsoppgaver med innleveringsfrist 15. mai har fått utsatt frist til 2. juni. Innleveringen blir elektronisk, og det kreves ikke trykte eksemplarer. Det er heller ikke nødvendig med legeerklæring hvis man skal søke om utsettelse utover 2. juni, men man må legge ved godkjenning fra veileder. Veiledning holdes over Zoom eller Skype.
Om en student ikke ble ferdig med nødvendig lab, feltarbeid eller lignende før situasjonen oppstod, har studenten selv ansvar for å ta kontakt med sin hovedveileder for å avklare hvordan oppgaven skal arbeides med videre. I hvert enkelt tilfelle vil det bli gjort en egen vurdering.
De fleste er påvirket negativt
Tilværelsen for studenter som skriver sin gradsoppgave denne våren har altså blitt snudd på hodet. Tuntreet har undersøkt hvordan studentene selv har opplevd situasjonen. Hele 84% sier at situasjonen har påvirket oppgaven deres negativt. 13% synes ikke gradsoppgaven har blitt påvirket i særlig stor grad, og kun 3% svarer at situasjonen faktisk har påvirket oppgaven positivt.
22% vil fortsatt levere oppgaven 15. mai, til tross for utsatt frist. Nesten halvparten oppgir at de ikke har fått like mye veiledning som planlagt. Over 50% har heller ikke fått like stort utbytte av veiledningen, men 25% synes veiledning på nett har fungert bra. En tredjedel har vært nødt til å endre problemstillingen grunnet situasjonen.
Mange utfordringer
På spørsmålet om hva som har vært den største utfordringer går disse svarene igjen: dårligere veiledning, mindre motivasjon, mangel på gode rutiner, printer, lab-data og nødvendig programvare, og å ikke kunne sitte sammen med samarbeidspartner eller med andre som skriver master.
Hva har vært den største utfordringen?
«Å ikke kunne diskutere faglig med andre studenter på lesesalen. Nå må man aktivt ta kontakt, og jeg er redd for å forstyrre andre i tilfelle de er i en god flyt i arbeidet sitt. Det hadde jeg sett om jeg var på lesesalen.»
«At en lab-master nå er teoretisk. En hverdag med god fordeling av praktisk arbeid og skriving er nå bare skriving hver dag.»
«For meg er det hovedsakelig fokusproblemer. Masteroppgaven planlegges og styres jo av studenten selv, og det å sørge for grei fremgang har vært vanskelig når arbeidstid og fritid har blitt mikset helt sammen. Heldigvis kan man utsette fristen forbi 2. juni. Selv om det ikke frister noe særlig å jobbe med oppgaven i sommerferien virker det som jeg blir nødt til det.»
«Å jobbe hjemme når de andre i kollektivet er jævlig bråkete.»
«Savner lesesalsplassen min. Å ikke kunne skille arbeidsplass og et sted å «chille» føles helt feil.»