Annlaug Pijfers

STUDENTDEMOKRATIET - EN OVERSIKT

Annlaug Pijfers
STUDENTDEMOKRATIET - EN OVERSIKT

STUDENTDEMOKRATIET - EN OVERSIKT

Som student ved NMBU har man mange muligheter til å engasjere seg, så mange at det kan bli overveldende. Denne artikkelen er ment som en enkel innføring, og skal gi en overordnet oversikt.  

Journalist: Guro Størdal




Fakultets- og linjeforeninger 

Ved alle fakulteter er det fakultets- og linjeforeninger som sørger for mye av det sosiale, og kontakt mellom studentene og arbeidslivet. Det er disse som står bak fadderuke, bedriftspresentasjoner, bedriftsbesøk og diverse andre sosiale arrangement som, for eksempel, julebord. Hvor store de forskjellige foreningene er varierer, og for noen studier er det mulig å være med i flere. Lurer du på hva som skjer ved ditt fakultet eller linje kan du finne de ulike foreningene på Facebook.  

Linjeforeninger.png


Studentdemokratiet  

Grunnsteinen i studentdemokratiet er studenten. I hver klasse velges en tillitsvalgt, som tar med saker fra klassen til studentrådet, og fra studentrådet tilbake til klassen. Studentrådet tar opp aktuelle saker og problemstillinger gjeldende for sitt fakultet, og diskuterer saker som skal tas opp på studentting. Studenttinget er studentdemokratiets høyeste organ, og de behandler saker som omfatter hele universitetet. Ved studenttinget velges også mange verv som har viktige funksjoner i utvalg utenom studentdemokratiet.  

Studentrådet 

Det finnes tilsammen 475 tillitsvalgt-verv ved NMBU. Dette er for det meste klassetillitsvalgte, en viktig rolle som gir god innsikt i hva som skjer ved de ulike fakultene. Det er hovedsakelig klassetillitsvalgte som utgjør Studentrådet. På Allmøte til Studentrådet, som skjer en gang i semesteret, velges det også leder og nesteleder, samt representanter til fakultetets studie/utdanningsutvalg, innstillingsutvalg, forskningsutvalg, ansettelsesutvalg og studenttingsrepresentanter. Hvor mange representanter det er, og hvilke som velges når varierer fra fakultet til fakultet. Er du interessert i å engasjere deg i noe av dette kan du møte på Allmøte, og eventuelt stille til valg.   

 Nytt av semesteret er at det vil arrangeres et seminar i regi av AU der de nye tillitsvalgte vil få innføring i hva studentdemokratiet er, hvordan det fungerer og hva deres rolle er. Dette vil foregå etter Allmøtet, som for alle fakultet er 22. april.  

 Studenttinget 

I Studenttinget sitter 25 studenttingsrepresentanter fra de forskjellige fakultetene. Hvor mange det er per fakultet avhenger av størrelsen på fakultetet. AU er også en representert ved studenttinget, sammen med andre lokale verv som kontrollkomite, valgnemd og møteledelse. Alle studenter har talerett og kan møte på Stundenttinget for å tale sin sak. Alle sakspapirer og referat ligger på NMBUs hjemmeside, samt i canvasrommet «studentdemokratiet».  

 

Arbeidsutvalget  

Arbeidsutvalget er ansvarlige for den daglige driften av studentdemokratiet. Fra våren 2020 endres strukturen og AU vil nå bestå av tre 100% stillinger som er honorerte. De er representerte ved forskjellige utvalg og styrer ved NMBU, og sørger for kontakt med NSO sentralt (norsk studentorganisasjon). De velges ved urnevalg om våren, og alle studenter kan være med å stemme.  

Studentdemokratiet.png

 

Andre representanter og verv  

Studentene kan være klokere enn oss ansatte på mange områder, og de har et annet perspektiv. Spør man en student, får man gode råd. Og det er gøy!
— Gro Ladegård, dekan ved HH

Det er også studenter representert utenom studentdemokratiet. I alle utvalg og styrer som tar beslutninger er det studenter som skal være med for å snakke studentenes sak. Det velges blant annet to representanter til alle fakultetsstyrer, og to til universitetsstyret. Disse velges ved urnevalg. Kvinnelig representant om våren, og mannlig om høsten.  

 

For hver linje finnes det også et programråd som skal være med å velge hvordan deres linje skal utvikles. Hvor mange, og hvordan de velges varierer fra fakultet til fakultet. Noen velges blant tillitsvalgte i de forskjellige klassene, mens andre blir stemt frem under Allmøte for linjeforeninger. Dette er en av de mest innflytelsesrike vervene man kan ha, og man skal bli lyttet til. Et lignende verv finnes på universitetsnivå i Studieutvalget. Representanter der velges på Studenttinget og jobber med saker som angår utdanning ved NMBU.    

Hvorfor bli tillitsvalgt  

AU leder, Tord Hauge, mener studentdemokratiet i hovedsak handler om to ting; å finne ut hva studentene vil, og å få det til å skje. Studentdemokratiet er en mulighet til å påvirke og å få ting til å skje! Man har mulighet til å endre på det som ikke fungerer, og videreutvikle det som kan gjøres bedre. Mulighetene er mange, og de forskjellige utvalgene har stor bredde. Er man engasjert i at foreleserne skal være gode forelesere, at forskningen skal fokusere på temaer som er viktige for studentene, at alle blir inkludert, at starten på studietida skal bli best mulig for alle, at studentene skal få gode studentboliger, eller at studenter generelt skal ha det bra, har man mulighet til dette i studentdemokratiet. Møt opp på allmøte til våren, eller møt opp på et studentting!  

“Våre tillitsvalgte studenter er uvurderlige samarbeidspartnere i utviklingen av Handelshøyskolen. Studentene kan være klokere enn oss ansatte på mange områder, og de har et annet perspektiv. Spør man en student, får man gode råd. Og det er gøy! Vårt mål er at studentene skal se helt tydelig at deres deltakelse skaper endringer og forbedringer i både undervisning og drift av fakultetet. Vi har gjort mange endringer basert i innspill fra studenter. Vi er helt avhengige av samarbeid med studentene for å få en bedre handelshøyskole!” - Gro Ladegård, dekan ved HH