Annlaug Pijfers

Er eksamenssensuren forsinket for ofte?

Annlaug Pijfers
Er eksamenssensuren forsinket for ofte?

Er eksamenssensuren forsinket for ofte?

Etter avlagt eksamen ved NMBU er sensurfristen satt til tre uker. 9 av 10 studenter har i løpet av studietiden opplevd at sensuren ikke har kommet innen fristen. Er dette et problem som burde tas på alvor, eller er det greit med litt slingringsmonn?

Journalist: Sofia Basma Moen
Illustratør: Oda Braar Wæge

Uforutsett forsinket sensur i 61 emner i løpet av et år 

I forskriftene om studier ved NMBU heter det at ved kortvarig dokumentert sykdom hos sensor kan det søkes om utsettelse av sensurfristen lik sykemeldingsperioden. Likevel hender det stadig at sensuren kommer for sent uten at det er søkt om utsettelse. I disse tilfellene vil det gis gebyr på 20 kroner per student per arbeidsdag for sensur som er mer enn tre dager forsinket. Gebyret vil løpe fra dag én etter opprinnelig frist, i motsetning til andre universiteter der bøteleggingen ikke starter før etter en uke. I 2018 mottok 61 emner gebyr ved NMBU.

sensurfrist.png


Er sensurfristen på tre uker for kort?

Tuntreet har utført en undersøkelse om Ås-studentenes erfaringer rundt forsinkede sensurfrister. De fleste av studentene har opplevd at sensuren ikke er klar innen den satte fristen. En student oppgir at en av sensurene i høst kom så mye som 12 dager for sent, uten noen form for beskjed. Det blir også nevnt at selv om sensurfristen er utsatt, kommer likevel sensuren senere enn den nye fristen. Utover dette opplever 1 av 5 at de har bedt om begrunnelse for eksamensresultatet, men ikke fått det. 24% forteller at de ikke har fått tilbakemelding på en innlevering der de hadde krav på det. Samtidig mener 20% av studentmassen at sensorene ikke får tilstrekkelig med tid til å rette eksamen.

Gebyrordningen vurderes avskaffet

Ordningen ble innført i 2008, og det var da en markant nedgang i antall emner som hadde forsinket sensur. Etter dette har det ikke vært en jevn nedgang av forsinkede sensurer. Læringsmiljøutvalget, som var initiativtaker til innføring av gebyret, ber derfor rektor vurdere ordningen med sanksjonsgebyr ved forsinket sensur. Ut ifra Tuntreets undersøkelse er det tydelig at forsinkede sensurer er et utbredt problem, men kanskje det finnes bedre tiltak enn gebyrer for å minske andelen utsatte sensurfrister?