NMBU skal få en helt egen miljøhandlingsplan!

NMBU skal få en helt egen miljøhandlingsplan!
Det er dagens studenter som skal løse morgendagens problemer, og alt tyder på at morgendagens aller største problem kommer til å være klimakrisen. For å forberede studentene på denne oppgaven er det universitetets jobb å både inspirere og sørge for en solid kompetanse. Med et mål om å bli Norges ledende universitet innenfor klima og miljø, skal NMBU nå utarbeide en miljøhandlingsplan.
Jounalist: Nora Helgeland
Illustratør: Anne Trættberg Reitan
Magnus Dybdahl er ansvarlig for blant annet miljø i Studenttingets arbeidsutvalg (AU), og denne høsten har han vært med på å utarbeide høringsinnspillet fra Studenttinget sammen med Studenttingets bærekraftskomité. Tidligere i år vedtok studenttinget miljøpolitisk dokument, og han mener at det derfor passet bra med en miljøhandlingsplan nå. «Studentene vil ha handling og ikke bare snakk», sier Dybdahl. Mange av Studenttingets innspill går ut på at de vil konkretisere målene og sette tydelige tidsfrister. Magnus håper at det fører til at det blir mange flere tiltak og at man faktisk stiller krav. I tillegg har de kommet med forslag til nye tiltak, som for eksempel at NMBU ikke bare skal ha et klimaregnskap, men også et klimabudsjett. Fremfor alt er målet at det blir laget en konkret plan for hvordan man kan få ned utslippene til universitetet.
Studenttinget ønsker at NMBU skal ha som målsetning at universitetet blir klimanøytralt innen 2022. For å få til dette må det satses enda mer på fornybar energi, og fortsette arbeidet med å fullstendig kutte ut fossilt brennstoff. Noen ting er vanskelig å fjerne, som for eksempel utslippene fra dyredrift på Ås. Derfor blir det enda viktigere med fornybar energi for å veie opp for uunngåelige utslipp. Magnus utrykker også at bærekraft burde implementeres i alle ledd på universitetet. «Det foregår masse viktig forskning tilknyttet miljø og klima ved NMBU og det burde synes mer konkret». For eksempel hvis det blir forsket på bærekraftig mat, burde maten komme i kantina til SiÅs. Videre mener han at det burde bli lettere å forstå hvordan ulike studieprogram kan påvirke miljøet, og enkeltemner burde fokusere mer på å knytte kunnskapen opp mot hvordan man kan løse klimakrisen. På den måten bevisstgjøres studentene om hvordan de selv kan gjøre en forskjell i fremtiden.
NMBU har som universitet lenge vært opptatt av miljø og klima, og har opp igjennom årene satt i gang en rekke tiltak. Det har blant annet blitt ført klimaregnskap og installert solcellepanel på deler av campus og Ås gård. Likevel har disse tiltakene vært preget av tilfeldighet og det har vært lite planlegging knyttet til fremtidige tiltak. Av den grunn ble det gjort en klimaanalyse i 2019, og basert på dette fikk fakultetene tilsendt spørreskjemaer med lokale og sentrale klima-og miljøtiltak. Resultatene ble grunnlag for utformingen av forslaget til miljøhandlingsplanen som ble sendt til førstegangsbehandling januar 2020 men som ble utsatt til i høst på grunn av korona.
Fristen for å sende inn innspill var siste helgen i oktober, og AU og mange andre organisasjoner og komitéer har sendt inn forslag. Alle innspillene vil bli behandlet av miljørådet. Miljørådet skal gi faglige råd til NMBU om hvordan de kan utvikle sin miljøprofil og annet arbeid angående klima og miljø. Dette rådet består av fem faglige ansatte og en studentrepresentant, som for øyeblikket er Magnus Dybdahl. Miljørådet skal utarbeide et forslag til en miljøhandlingsplan som blir sendt opp til ledelsen. Rektor vil i løpet av semesteret vurdere om miljøhandlingsplanen skal godkjennes eller ikke. Om den blir godkjent, begynner arbeidet etter nyttår.
Dette er en sak som angår alle studentene, og selv om fristen for å sende inn innspill har gått ut, er det fortsatt mulig å få sin stemme hørt. AU skal være med på den videre utforminga av miljøhandlingsplanen, og oppfordrer alle som vil komme med innspill å sende mail til studenttinget@nmbu.no. På den måten kan også DU være med på å utvikle den fremtidige miljøprofilen til NMBU, og din egen fremtid!
Hvis du er interessert i å lese mer om miljøhandlingsplanen, kan du gå inn på NMBU sin hjemmeside.
Overordna hva Miljøhandlingsplanen går ut på
«NMBUs viktigste bidrag til bedre miljø er gjennom utdanning, forskning og formidling. Vi skal være i forsknngsfronten internasjonalt og utdanne kandidater som er godt rustet i kampen for en bærekraftig fremtid. NMBU skal være klimanøytralt og skape positive miljøeffekter gjennom aktiv arealforvaltning. Vi skal i minst mulig grad belaste miljøet. Miljøhensyn skal i alle ledd integreres i driften av virksomheten»