Halvor Ekeland

Veganuary - Å redde verden har blitt trendy 

Halvor Ekeland
Veganuary - Å redde verden har blitt trendy 

Veganuary - Å redde verden har blitt trendy 

Portrettbilde.jpg

Veganisme har blitt uglesett av samfunnet i lang tid, men dette stigmaet er på vei til å endres i tråd med økt bevissthet om miljø, helse og dyrevelferd. Jeg har i januar prøvd å leve som veganer, og vil konkludere med at det i dagens samfunn er lettere enn man skulle tro.  

 

Konseptet Veganuary har eksistert siden 2014. Man oppfordres til å prøve å leve som veganer i hele januar, og dermed redde dyr, kloden og egen helse samtidig. I tillegg er det en veldedig organisasjon hvor man kan donere penger til dyrevelferd. Jeg som kjøttetende glutenallergiker på lavkarbo har hevet meg på vegantrenden, og må si det var overraskende enkelt. Jeg fikk det til, og da vil jeg våge meg på å si at hvem som helst kan klare det.  

 

Sopp og linser er en autententisk erstatning for kjøttdeig i tacosalat.jpg

Kanskje det viktigste tanketrikset for å mestre en vegansk livsstil er å fokusere på hva man kan spise, istedenfor hva man ikke kan spise. I tillegg sier også jeg som så mange andre at man blir en bedre kokk av å være veganer. Dette kan skyldes at begrensning fostrer kreativitet, og at man blir mer opptatt av hele smaksopplevelser, istedenfor det tradisjonelle kjøtt med noe tilbehør. Det var faktisk et problem i de første dagene av min vegankarriere at maten rett og slett smakte for godt, samtidig som jeg lagde enorme gryter, og endte opp med å spise veldig mye.  

 

En bekymring i vegansk livsstil er at det kan bli litt vanskeligere med småspising, særlig da jeg unngår for mye karbohydrat og bakevarer. Det har dermed vært viktigere med planlegging i hverdagen, noe som i og for seg er positivt. Det kan være fordelaktig å lage seg et sett med “go-to”- retter man kan lage med relativ letthet. For min del har dette hovedsakelig bestått av kokos- og tomatsuppe med karri, kikerter, bønner, linser og diverse grønnsaker og glutenfri lavkarboknekkebrød med hummus. I tillegg har jeg laget mye taco av en sopp- og linseblanding med tacokrydder, noe som utgjør en helt fantastisk god kjøttdeigetterligning. Forskjellige typer wok og gryter er også enkelt å eksperimentere med, og bolognese med overnevnte ‘kjøttdeig’ er også en sikker vinner.  

 

Kokos- og tomatgryte inspirert av den jeg fikk servert på et Spire-arrangement for litt siden.jpg

Dersom du vurderer å bli prøve ut veganisme selv er det viktig å gjøre litt research i forkant. Mange er bekymret for næringsmangler som følge av en ikke-animalsk diett, og dette er med rette da særlig kjøtt og egg er spekket med det meste vi trenger av næringsstoffer. Dersom du spiser en godt variert vegansk diett bør du klare å få i deg det meste, med unntak av B12 og Omega 3. Dette kan med fordel tas tilskudd av, særlig B12. Langkjedet Omega 3 kan man få gjennom alger, lærte jeg av ernæringspesialist ved NMBU Birger Svihus da han var med på debatten på NRK. Personlig tar jeg uansett tilskudd av det meste fra før grunnet en blanding av overtro og overbevisning, så jeg er relativt safe. Ellers anbefaler jeg å sjekke ut helsenorge.no sin guide over næringsstoffer du bør følge med på ved vegansk kosthold.  

 

Å bli veganer var alt i alt overraskende lett, til tross for andre komplikasjoner i kostholdet. Nå skal det sies at jeg bare har fokusert på veganisme innen konsumvarer, og dermed ikke latt være å bruke eksempelvis klær av ull og skinn. Likevel vil jeg påstå at veganisme er noe de fleste vil klare å gå inn for så lenge de er forberedt på begrenset utvalg, de sosiale konsekvensene og økt bevissthet rundt næringsstoffer og varers opprinnelse. Samtidig vil jeg argumentere for at det er viktigere med generell bevissthet enn harde prinsipper, og vil derfor personlig gå tilbake til et mer fleksibelt kosthold, men med økt bevissthet om veganske alternativer.  

 

Spørsmål til intervju  

  1. Hvor lenge har du vært veganer?  

  1. Hotteste tips?  

  1. Favorittrett?  

  1. Gjør du noen tiltak for å sikre at du får i deg nødvendige næringsstoffer? 

 

Sigrid Knaag.JPG

Intervjuer  

Sigrid Knaag 

1. Vært veganer i et halvt år, men vegetarianer i 3 før det. 

2. Spise sammen med venner, det gjør det gøyere og lettere. Jeg har også sjekket ut sosiale medier som pinterest og youtube for god inspirasjon.  

3.  Taco! Samt hummus og Tabbouleh, som er en type salat.  

4. Jeg tar B12 og D-vitaminer. Ellers prøver jeg å spise masse farger.  

 


August Aalstad .PNG

August Alstad  

1. Vært veganer i 2.5 år og elsker det.  

2. Masse inspirasjon og gode oppskrifter på nettet/apper (eks: BOSH!). Veldig lett å være veggis nå.  

3. Lasagne, taco og burger. 

4. Spiser variert og fargerikt. Nøtter, frø, frukt, bær, korn, bønner og grønnsaker. B12 og omega-3 fra alger som sikkerhetsnett.  

 


jwk-1.jpg

Tor Malnes Grobstok 

1. Starta å kutte ut kjøtt for ca. 8 år siden, og vært hard core veganer i sånn 7 år.  

2.  Chili. haha, neida, eller jo egentlig krydder og hvitløk er kjernen til all god mat. Holdbart har også alltid masse veganske ting. Hjelper også å bo med to fantastiske fritids-kokker med hjerte for grønnsaker, det er gull. 

3. Hjemmelaget pizza med masse oliven, sopp og artiskokk. 

4. Ja, tar B12, for guds skyld! Og kanskje litt jod og D-vitamin. Jeg menstruerer ikke, så tar ikke jern, men er du menstruerende så ta jern.