Halvor Ekeland

Samfunnets lange arm   

Halvor Ekeland
Samfunnets lange arm    

Samfunnets lange arm 


Tuntre_vaktsituasjon.png

Ønsker nettopp du deg høyere ølpriser og dyrere inngang på samfunnet? Hvis ja; ikke søk ordensvern!  

Det er ganske sikkert at du har hatt noe med folket fra ordensvernkomiteen (OV) å gjøre på et punkt. Om det er på grunn av overkonsum av vårt gylne brygg, eller om det er å få sjekket legitimasjon i døren på samfunnet, har du mest sannsynlig snakket med en eller flere av dem. Som et studentdrevet sted er Samfunnet en arena for å stifte nye bekjentskap, enten over en øl, eller gjennom samfunnstjenesten. Dessverre er det slik at etter forslag om nye lovendringer kan det snart kreves en utvidelse av kurset som gjør at man kan bidra i ordensvernkomiteen. 



Hvordan er dagens tilstand? 

Per dags dato fungerer ordensvern slik at man sender inn en skriftlig søknad der man forteller litt om seg selv. Denne søknaden sendes så inn til Samfunnet der den blir vurdert. Hvis det viser seg at man kvalifiserer til stillingen i ordensvern må man ta et OV-kurs. ” Det beste er om man tar det første tilgjengelige kurset” slenger Erik Sand, sjef for OV, inn som en stikk-kommentar når han forteller om dette. Kurset har en varighet på rundt 30 timer og koster Samfunnet ca. 2500kr per person. Etter det er fullført, er kurset gyldig i 4 år og man kan blant annet ta oppdrag utenom samfunnskveldene hvis det er behov for vakter, for eksempel under SiÅs’ arrangementer. 



3 studiepoeng i samfunnstjeneste? 

Problemet med forslaget om lovendring er at dette kurset går fra å være et kurs som tar rundt 30 timer til et kurs som tar mellom 80 og 120 timer. For oss som studenter tilsvarer dette et universitetskurs på rundt 3 studiepoeng, og dette er uten praksisen som potensielt kan bli en del av egenopplæringen til kurset. Status quo for OV er en gjeng på rundt 70 personer der rundt 50-60 av disse har kurset for øyeblikket, og jobber 3-4 festkvelder hver.  



For studentene! Av studentene!  

Vekter.png

Problemet med den eventuelle nye lovendringen er at et kurs som øker i størrelse, høyst sannsynlig også vil gå opp i pris. Selv om det ikke er sikkert hva den nye prisen blir er det rimelig å anta at den blir vesentlig høyere enn dagens pris. Alternativet for Samfunnet er å leie inn eksterne vektere med gyldig kurs. Dette strider mot det Samfunnet er bygget på, nemlig at det er noe for studentene, av studentene. Det vil alltid være hyggeligere å møte en medstudent i foajeen fremfor en securitasvekter. 

 

Økte ølpriser og oftere inngangspenger 

Videre vil faktum at prisen på kurs går opp og eventuell innleiing av eksterne vektere øke kostnadene for å drifte Samfunnet. Hvis det plutselig trengs en eller to eksterne vektere per kveld Samfunnet er åpent, må disse vekterne få betalt på en eller annen måte. Det som fort kan skje når Samfunnet må dekke disse kostnadene, er scenario som at onsdagsbodegaene begynner å koste penger selv for medlemmer, og at ølprisene på samfunnet går opp. Altså ser vi på en generell økning i prisene på samfunnet. Disse problemene kan også bli relevante for UKA i Ås, som vil ha samme krav som for festkvelder. 

 

Hvordan blir man egentlig med i komiteen og bidrar i bevaringen av samfunnets dugnadsånd?  

Erik Sand og Helena Myhre oppfordrer nye studenter til å søke seg inn i ordensvernkomiteen. Dette er en sosial arena der du fort kan møte nye venner, samt bidra til at studentlivet på Samfunnet blir slik vi alle har kjent det til nå. Som medlem av ordensvern får man også alle komitéfordelene Samfunnet har å by på. Dette er alt fra gratis eller nedsatte priser på billetter i Linticket til billigere øl og internfest en gang i semesteret. Det er også en god mulighet til å bli kjent med alle som er med på å drifte samfunnet og som er med på å gjøre Samfunnet til det vi kjenner det som. Erik Sand og Helena Myhre avslutter med å si at samfunnet heller vil kjøre flere kurs før lovendring. Grunnen til dette er at det er mye billigere å utdanne folk som kan jobbe i 4 år fremover, fremfor å leie inn vektere. Selv om dette ikke er en permanent løsning kan det utsette problemet et par år og gi samfunnet litt mer betenkningstid rundt problemet de står ovenfor.