Halvor Ekeland

TT-Tabu Teaser: Homofili

Halvor Ekeland
TT-Tabu Teaser: Homofili

TT-Tabu Teaser: Homofili  

homopng.png

Vi nordmenn liker å skryte på oss at vi lever i et inkluderende og åpent samfunn. Likevel har vår Helseminister Bent Høie sagt at han som homofil kan forstå hvorfor mennesker med Downs Syndrom føler seg diskriminert og uønsket (Sæther & Andersen, 2018). Er vi virkelig så inkluderende som vi selv tror?  

Homofili versus Downs Syndrom. Sammenlignbart?  

I en VG artikkel argumenterer Høie for at den nye abortloven er diskriminerende mot individer med Downs Syndrom og at han på bakgrunn av sin legning som homofil kan identifisere seg med deres følelser. «Jeg er selv i en situasjon der jeg tilhører en minoritet og vet hvordan det oppleves når en side av deg brukes til å definere hele deg».    

Høies kontroversielle utsagn har åpnet opp for flere nye debatter. Mange har reagert kraftig på Høies utsagn og mener at sammenligningen er ytterst uheldig. Homofili er en seksuell orientering mens Downs Syndrom er en form for utviklingshemning som forårsakes av en genfeil i kroppens celler (Norsk Helseinformatikk, n.d.). Ulikhetene er store. Likevel føler Høie seg berettiget til å skape en forbindelse mellom de to. Hva kan være grunnlaget til dette?  

Homofili fremdeles et sensitivt tema  

Homofili har og fortsetter å være sensitivt tema. Hvordan har det seg at noe så banalt som å være tiltrukket/elske en av samme kjønn kan skape slikt hysteri? Noen argumenterer for at homofili er naturlig mens andre mener det er unaturlig. Noen går til og med så langt at de kaller homofili for en sykdom. Det er overraskende at vi i 2018 har en Helseminister som mener hans homofile legning gjør han mer kapabel til å sette seg inn i situasjonen til mennesker med Down Syndrom. Mye tyder på at vi fremdeles har en lang vei å gå.   

Følg med i neste utgave av Tuntreet, Da vil vi gjøre et dypdykk inn i homofilidebatten. Hva mener studentene på NMBU om denne saken?   

Kilder: 

Norsk Helseinformatikk (n.d.). Downs Syndrom.  
Hentet fra: https://nhi.no/sykdommer/barn/arvelige-og-medfodte-tilstander/down-syndrom/ 

Sæther, A, S. & Andersen, C, S. (2018, 5. November). Høie vil ha færre aborter. Verdens gang. Hentet fra: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ddeKaA/hoeie-vil-ha-faerre-aborter