Halvor Ekeland

Blir sjakk komplett oversett på NMBU? 

Halvor Ekeland
Blir sjakk komplett oversett på NMBU? 

Blir sjakk komplett oversett på NMBU?

Da Magnus Carlsen ble verdensmester i langsjakk for tredje gang i 2016, hadde over 2 millioner nordmenn fulgt ham på sin vei til triumf. Sjakk har aldri vært større i Norge, men allikevel er det ikke noen sjakklubb på NMBU. Hvor er sjakkspillerne? 

Jakten på sjakkmiljøet 

Ås har uten tvil et av Norges beste studentmiljøer, med utrolig mange foreninger for nesten alt! Enten du har en stemme som Michael Jackson eller fotballferdighetene til Ronaldinho, så er det alltid en klubb for deg... vel, nesten alltid. Hvis du er like dyktig i sjakk som Magnus Carlsen, så er det dessverre ingen plattform for deg til å konkurrere på. Jeg ble selv mildt sagt forvirret da jeg leste om alle foreninger, men fant intet sjakk-miljø. Heldigvis er jeg av typen som liker en god utfordring, så jeg har satt meg ut å løse dette problemet for mine medspillere. 

Første spørsmål er om det i det hele tatt finnes et sjakkmiljø på NMBU. Jeg snakket med spillforeningen Kort og Bredt, og fikk tilbakemelding om at det sjeldent var folk som kom dit for å spille sjakk. Jeg vurderte også å spørre Eika, siden sjakk teknisk sett er ansett som en sport, men jeg er heldigvis ikke så dum. Jeg er derimot heldig, for da jeg var innom byen en torsdags kveld, så jeg mange folk som satt foran sjakk-brett i kjelleren til kulturhuset. Her holder Follo sjakklubb til, og det er også her jeg møter Øyvind Wormdal Selboe, ivrig student/sjakkspiller. 

NMBUs skjulte sjakkspillere 

Øyvind er en student innen naturforvaltning, som er på det første året av masteren sin. Han ble først interessert i sjakk da han så Magnus Carlsen i verdensmesterskapet 2013, og har spilt jevnlig siden. Hvis det er noen her som kan forklare oss hvordan det står til med sjakkmiljøet på NMBU, så er det ham. Han forteller at det er tre studenter som jevnlig besøker Follo sjakklubb, noe som er et latterlig lavt tall i forhold til antall studenter. I tillegg forteller han om en turnering som ble arrangert i fjor, hvor det møtte opp 10-12 studenter.  

Denne infoen gjør dessverre ikke saken bedre. Er studentene ved NMBU ikke interessert i sjakk? Er vi sjakkspillere dømt til å kaste bort sjakkbrettet og ta opp sporter som rumpeldunk i stedet? Vil sjakkens blomst sakte visne ut og dø her på Norges grønneste universitet? Kanskje, men jeg nekter å la sjakken dø så lett. Jeg har et par ess i ermet her, nemlig Magnus Carlsen og norsk TV.  

NRK gjør sjakk relevant 

Magnus Carlsen, verdensmester i sjakk tre ganger på rad, har gjort sjakk til en levende sport i Norge. Carlsen har selv oppnådd legendestatus i sjakkmiljøet, med flere rekorder i baklomma. Den mest imponerende er kanskje at han er den eneste som har holdt alle de tre forskjellige VM-titlene i sjakk samtidig. Dette skjedde i 2014, da han var verdensmester i langsjakk, hurtigsjakk og lynsjakk. En kan argumentere at han er den mest suksessfulle idrettsutøveren i norsk historie! Han har også gjort sjakk til en kjent sport i Norge, og dette klarte han med utmerket hjelp av NRKs eksperter. 

Mye av æren må gå til Torstein Bae, sjakk-kommentator ved NRK/TV2. Han klarer å forklare sjakk på en slik måte at selv folk som i utgangspunktet ikke forstår sporten, kan se på spillet. Ifølge data fra sendingene av sjakk-VM i 2016, var det rundt 2,2 millioner mennesker som så på kampene. Det kule med dette antallet, var at overtallet av dem som ser på sjakk-VM, er folk mellom 20-29 år med en høyere utdanning! En mer perfekt beskrivelse av oss studenter skal en lete lenge etter! Så hvorfor er det da ikke noe etablert sjakkmiljø på NMBU? Det skal jeg fortelle deg: Det er sannsynligvis fordi ingen har tatt initiativ til det! 

Løsningen er faktisk utrolig enkel! 

La det aldri være sagt at oss i Tuntreet ikke er løsningsorienterte! Øyvind har allerede sagt at han kan være villig til å hjelpe med Fano Grydeland, som også er mer enn villig til å hjelpe. Det blir så i denne del at jeg må be dere om hjelp, mine medstudenter. VM i sjakk starter den 9. november, og tiden har aldri vært bedre for å samle oss. Nå er muligheten for folk av alle nivåer til å forenes i en ny, fantastisk forening. Hvis faren din lærte deg sjakk mens du lærte å gå, så trenger vi deg. Hvis du alltid har hatt lyst til å spille sjakk, men aldri hatt muligheten, så trenger vi deg. Hvis du har mistet begge armene dine, så skal jeg personlig sitte ved siden av deg og flytte hver eneste brikke, for dette er et prosjekt jeg tror på! 

  • La oss ta et steg av gangen, og første steg blir dette: Hvis du er interessert i å bli med i et sjakkstyre, kontakt meg, Fano Alexander Heintz Grydeland, på Facebook eller på tlf: 486 04 405.  

  • Hvis du ikke vil være med i et sjakkstyre, men er interessert i å bli med på en sjakklubb, ta kontakt med meg og bare si ifra. Jo mer entusiasme for klubben, jo større sjanse for at den kommer til å bli virkelig.  

  • CaféKlubben kommer til å vise første runde av Sjakk-VM, så kom innom CaféKlubben den 9. november klokka 17.00! 

Jeg kommer til å arbeide hardt for at denne drømmen kan bli virkelighet. Jeg lover en oppdatering på dette prosjektet i neste utgave av Tuntreet. Inntil da, anbefaler jeg alle lesere å se på sjakk-VM og vurdere å gi dette fantastiske spillet en sjanse!