Halvor Ekeland

Tips for en miljøvennlig jul

Halvor Ekeland
Tips for en miljøvennlig jul

Tips for en miljøvennlig jul  

SBS (2 of 1).jpg

Julen nærmer seg med stormskritt. Julen er en tid for kos og hygge, og det trenger ikke å gå på bekostning av miljøet eller lommeboken. Tuntreet vil her komme med noen tips for hvordan du kan bidra til en miljøvennlig jul og adventstid. 1, 2, 3, la julestemning komme! 

Tid er det viktigste du kan gi 

Vi lever i dag i et forbrukssamfunn hvor vi konstant blir bombardert med reklame for nye produkter. Jaget etter å holde seg oppdatert på nye trender setter et psykisk press på mange unge, samtidig som det går hardt utover lommeboken. Det som til syvende og sist er viktig å huske på er at julen er en tid for å tilbringe kvalitetstid med venner og familie. Tid til å pleie forhold med venner og familie er det viktigste du kan gi, og det er noe som ikke trenger å koste mye penger. Inviter noen venner over på en filmkveld, middag eller spillekveld! 

Moro utenfor husets fire vegger 

Ønsker likevel å dra utenfor husets fire vegger for å gjøre noe koselig med dine medstudenter i førjulstiden? Under kommer noen tips som er milde både for lommeboken og miljøet.  

Mange museer har billigere inngang for studenter. Hvorfor ikke benytte seg av det?  

Norsk Teknisk Museum tilbyr studenter inngangsbillett til 100 kroner. Normalpris 150 kroner. 

Kulturhistorisk Museum tilbyr studenter 20 kroner avslag på inngangsbilletten. Normalpris 100 kroner. En studentbillett kommer da på 80 kroner. Inngangsbilletten er gyldig i hele 48 timer og gir inngang til både Vikingskipshuset på Bygdøy og Historisk Museum på Tullinløkka. 

Naturhistorisk Museum tilbyr redusert inngangsbillett for studenter. 50 kroner for studenter. Normalpris 100 kroner. Museet har også gratis inngang hver torsdag.   

Det finnes også en del museer og attraksjoner i Oslo som tilbyr gratis inngang året rundt. Noen av disse er Akershus Festning, Botanisk Hage, Filmmuseet, Vigelandsparken og Interkulturelt Museum. 

 

En obligatorisk førjulsaktivitet  

Ta med venner og familie på julemarked i år! Ikke bare er det hyggelig, men det er også en mulighet til å få unna litt julegaveshopping i samme slengen. Mange julemarked gir deg muligheten til å kjøpe håndlagde og lokalproduserte produkter. Nedenfor kommer en liste over julemarkeder i nærområdet vårt.  

Julemarked på Vitenparken. Julemarkedet vil bli holdt lørdag 01.12 og søndag 02.12. Åpent kl. 11-16. Ute etter lokalproduserte og miljøvennlige julegaver? Da må du ikke gå glipp av Vitenparkens julemarked! 

SmakÅs Jul. Ønsker du å handle inn julemat og gaver fra lokale aktører i Ås? Da må du ta turen inn til Ås sentrum lørdag 8.12. Kl. 11-16 vil det bli holdt julemarked ved Ås kulturhus. Dette er et arrangement du ikke må glemme!   

Julemarked på Follo Museum. Tradisjonelt julemarked med Husflid og Håndverk lørdag 12.12 og søndag 13.12. Åpent kl. 11-16. Det vil bli salg av trearbeid, julebakst, godsaker på krukker med mer. 

Jul i Vinterland. Et julemarked/ei handlegate ved Spikersuppa i Oslo. Julemarkedet er åpent fra 17.11 til 30.12. 


En gave fra hjertet  

Finner man ikke den riktige gaven på det lokale julemarkedet kan man alltids lage sine egne julegaver. Med hjemmelagede julegaver kan du sette ditt eget personlige preg på gaven, noe som gir ekstra varme. Et hjemmestrikket skjerf eller kremmerhus med drops er alltid en hit. Hvis du ikke er av den kreative typen, så finnes det andre alternativer. Gi bort et gavekort på hjemmelaget middag eller filmkveld til en venn. Et gavekort på massasje til kjæresten. Mulighetene er mange. Her er en liste med fem tips på julegaver du kan lage selv. Link til oppskrifter vedlagt.  

1) Personlige kopper eller krus. Kjøp hvite krus, samt glassmaling, og du er klar. Enklere blir det ikke.  
2) Hjemmelagde fløtekarameller. Oppskrift finner du her: 
https://www.matprat.no/julemat/spiselige-julegaver/t/oppskrifter/kos/flotekarameller/ 
3) Hjemmelagde marshmallows. Oppskrift finner du her:  
https://www.matprat.no/julemat/spiselige-julegaver/t/oppskrifter/kos/marshmallows/ 
4) For mange er en god sildesalat et must i julen. Lag din egen og gi bort i gave til familie og venner. Oppskrift finner du her: 
https://www.matprat.no/julemat/spiselige-julegaver/t/oppskrifter/tradisjon/glassmestersild/ 

5) Lag en minnebok. Samle sammen bilder fra deres beste minner sammen og putt dem i en bok eller et album. En garantert suksess.  

Husk at til syvende og sist er det tanken som teller, ikke hvor mye penger du har brukt på gaven. Nyt førjulstiden sammen med venner og familie.  

Av: Mathilde Strand