LeserinnleggAns.Red.

Det er på tide å ta ansvar, Hoel

LeserinnleggAns.Red.
Det er på tide å ta ansvar, Hoel

Det er på tide å ta ansvar, Hoel 

Innsendt av Mikkel Sibe, medlem i Akershus Fpu

Høyere utdanningsminister Oddmund Hoel fra Senterpartiet snakker varmt om hvordan det må bygges flere studentboliger. Tiltak er derimot ikke å skimte i den lange og brede horisont. Det er derfor verdt å spørre seg om dagens regjering egentlig har noen plan, både for studentboliger eller høyere utdanning som en helhet, eller bare kommer med tomt løfte etter tomt løfte. 

Problemet til dagens regjering, er at man hele veien kommer med ord og lite handling. Man snakker varmt om hvordan man løser opp i studentboligkrisen, samtidig som studenter må starte perioden i en felles sovesal. 

Fordi mens FrP satt i regjering, ble det bygget opp mot 11 000 nye studentboliger. På de fire første årene alene kom det opp mot 7400 nye studentboliger. Samtidig har det fra dagens regjering, på nesten en hel stortingsperiode, blitt bygget opp mot 3300. Dette er langt færre enn nødvendig, og har ført til krisetilstander hos samskipnadene som nå må ty til sovesaler for å møte det manglende behovet for bolig. Det er et hån mot alle landets nye studenter, som mange har gledet seg til å ta fatt på nye utfordringer, boende trygt i en studentbolig hvor mulighetene for å studere uten distraksjon er mangt, kun for å bli møtt med sovesal.  

Frp har også hele veien støttet midlertidige boløsninger for studenter, for å møte nye studenter som skal studere land og strand over. Midlertidige boløsninger er derimot ikke sovesal og utrygghet, ei heller hotelløsning hvor dagens regjering har tvunget studentsamskipnadene til å tenke i  de baner. Heller gjelder dette midlertidige boliger med garanti om fast studentbolig når det blir ledig.

Og vi i FrP har flere løsninger for å løse studentboligkrisen. Ikke bare vil vi i FrP øke studiestøtten til 1,5G, noe vi har gått til valg på flere ganger for å gi studentene bedre kjøpekraft og gi mulighet til bedre livskvalitet i studietiden. Vi ønsker likeså å sette krav til private utleiere, slik at også private, etter satt standard, kan bidra til å bygge studentboliger og gjøre det attraktivt også å leie i det private marked. Til forskjell fra venstresiden, som tilsynelatende skyr det private, vil våre løsninger bidra til å sikre at flere studenter ikke bare får mer å rutte med, men også sikre at alle studenter som måtte trenge det får et godt sted å bo, fra studiestart til studieslutt. 

Frp satser på studentene, fordi vi forstår at morgendagens leger, advokater og lærere ikke fostres på en sovesal, ei heller under bolig og pengestress. Vi vil gi studentene forutsigbarhet i studietiden, slik at du kan fokusere på studier fremfor å måtte stresse over hvorvidt du har tak over hodet og mat på bordet. Det private marked står på trappene for å bidra, og gitt at vi som politikere setter rammene, kan man også sikre gode levevilkår også i det private. La private tilbydere delta, så færre står uten bolig. Vi skjønner det, til forskjell fra dagens regjering. 

Det vil alltid være etterspørsel etter studentboliger, så lenge vi har studenter her til lands. Men at samskipnader nå må ty til sovesaler for å få endene til å møtes er et hån mot studenter over hele landet. Dagens regjering gjør høyere utdanning til en vits. Det er på tide at dagens regjering slutter å bare bruke ord, og faktisk kommer med konkret handling.