TO ENERGIØL MED MATHILDE JORDAL BREIVIK
TO ENERGIØL MED MATHILDE JORDAL BREIVIK
Hvem er Mathilde Jordal Breivik? Er hun fisk? Er hun fugl? Er hun snill? Er hun ful(l)? Det vet ikke jeg, men det er noe Tun og Tre har tenkt til å finne ut av.
FOTO: THALE JENSEN HEVRØY
TEKST: MARTIN HANSEBRÅTEN
Dette intervjuet begynte egentlig to uker før det fant sted. I et stykke gravejournalistikk prøvde Tun og Tre å bli kjent med Mathilde. Det gikk ikke spesielt bra. Alt vi kom frem til ved denne undercoveroperasjonen var at Mathilde tror at meningen med livet er å dø, og at ‘Itslearning’ var en relativt god skolenettside. I tillegg stjal hun ølen min. Triste saker. Da vi ga opp gravejournalistikken inviterte vi henne på et intervju på TT-kontoret i stedet, som resulterte i et par Energiøl og en samtale om livet.
Barndom, musikklinje og Kris Kristoffersen. Tun og Tre begynte som alltid med å spørre om kjernen til enhver personlighet, barndommen. Mathilde kom ikke frem med noen traumer som skal ut i offentligheten, men snakka om hvordan hun siden ca. sjette klasse har følt på stress med skole, som ikke egentlig dabbet av før hun ble student.
Mathilde er vokst opp i Stavanger, før de flytta til Årdal i Ryfylke. “Det er the best of both worlds […] Jeg har både City girl og Country strong in my life.” Hun trivdes godt i mindre miljø og hadde mange venner, men fortalte at det ikke alltid var så åpent for andre inntrykk. “Da jeg kom dit som den delvis ‘City-girlen’ jeg er, kunne det bli litt kræsj.”
Hun har alltid vært veldig glad i musikk, og hun røper at hun spilte klassisk trompet i 13 år. Etter ungdomskolen flyttet Mathilde tilbake til Stavanger på hybel. Hun endte på Stavanger Katedralskole og gikk musikklinja. Mathilde forteller at til de andre på musikklinjas frustrasjon så er hun er svært glad i countrymusikk, særlig Dolly Parton og Kris Kristoffersen.
Grunnen til at Mathilde tok sløyfa ut av håret og endte opp på Ås, var at hun fant en brosjyre med fin layout: “Den var skikkelig estetisk heldig.” Hun utdyper dette med at hun søkte seg til små samfunn, og at hun kom fra en både liten ungdomsskole og videregående. “Der kan man ha litt identitet, og ikke være en person i den store mengden, men det er nok mest brosjyren”, forklarer Mathilde. Overraskende nok endte Mathilde opp med å studere miljøfysikk, etter to friår hvor hun tok realfag som privatist. “Jeg ville holde på med realfag for jeg syns det var gøy, og så måtte man bidra til å redde verden da”, nevner hun i en bisetning.
Revy. Det Mathilde er mest kjent som her på Ås er kanskje revy. Hun forteller at hun allerede på ungdomsskolen fikk øynene opp for revy, med Bygderevyen. Det var egentlig en voksenrevy, og egentlig ikke ment for ungdom. “Enten så drev man med fotball, eller så drev man med tverrfløyte.”
Mathilde ble inspisient for UKErevyen i 2020. Før miniUKA kom korona, og det ble en påtvunget pause for Mathilde. Hun reiste hjem i denne perioden, og beskriver denne tiden som “ganske digg”. Hun forteller at hun likevel hadde en ganske bra sosial krets før korona, så det hadde heldigvis ikke en så stor innvirkning på henne. Hun kom tilbake til UKErevyen i full vigør. Revysjefstillingen kom like etter, og hun ble revysjef for revyen i 2022 med ‘Flipp flopp tommel opp’. UKA blir ikke diskutert så mye mer enn dette, annet enn at hun påpeker at hun egentlig fikk mest ut av å være inspisient.
Hun har ikke bare vært med i UKA. Hun har og vært med på IVARshow og beskriver mengden penis og pulehumor som veldig gøy å jobbe med. Selv om hun personlig liker best å jobbe med noe litt større. Hun bruker nå mye tid på vgs.-revyer: “Jeg har vært på kanskje ti forskjellige skolerevyer i år.” Hun har stor glede av å se på disse selv om hun ikke selv er delaktig: “Jeg er bare entusiast”. Mathilde sier vgs.-revyene er ordentlige oppsettinger og man skal ha stor respekt for disse. “Man burde hylle dem på lik linje som en oppsetning på Det Norske Teatret”.
Pikekoret IVAR. Rett før korona kom Mathilde inn i Pikekoret IVAR, hvor hun ikke hadde så lang fartstid før de andre vervene tok av: “Jeg var veldig aktiv i revyen, og så kom korona og det hjalp jo ikke heller. En blir jo ikke kjent med folk over Teams […] Så ble jeg revysjef og det var enda mer permisjon.” Hun er veldig glad hun kom seg ordentlig med, for det viste seg å være en veldig fin gjeng. “De er skikkelig jordnære jenter. Jeg føler de er veldig tilgivende […] Alle i IVAR er jeg venner med.”
Antipamp. Selv om Mathilde i løpet av intervjuet kommer med et ønske om å være ‘Instagram-famous’, slo hun undertegnede som overrakende på ‘bakken’. Hun er virkelig det motsatte av det en ser for seg at de tillitsvalgte på Samfunnet er: “Jeg vil i hvert fall ikke ha på meg at jeg er pamp”. Hun har også sterke meninger om en del av praksisene som skjer blant de som er valgt inn. “Ritualer er cringe, og VIP-helg er kleint”, forteller hun. Mathilde står som en brennende antipamp – en som virkelig ikke gjør ting på grunn av CV eller status.
Miljø, strikking og husmorskolen. I et førsøk på å ikke bare snakke om pamper, skole, barndom og revy som de fleste andre To Brune-subjekter gjør, begynner vi å snakke om strikking. “Jeg begynte å strikke og sy under korona, så har det balla på seg. Jeg strikker alt som er. Jeg har strikka tanktop, jeg har strikka skjørt, jeg har strikka shorts, genser, tutu: alt man kan tenke seg.”
Med en gang klær nevnes begynner Mathilde å gløde: “Jeg er veldig opptatt av klær, og bærekraftig garderobe.” Mathilde har alltid vært interessert i klær og nå jobber hun aktivt for å ha klær som er bærekraftige, og handler mesteparten av klærne sine brukt. “Klesindustrien irriterer meg. Jeg kan ikke fordra ‘fast fashion’”, forteller hun. Hun forteller videre at selv om hun er svært opptatt av klesindustrien, så kjører hun gjerne hjem til Vestlandet, og spiser kjøtt: “Det å leve belaster jo miljøet, så en kan ikke gjøre noe med god samvittighet, men jeg har funnet min hjertesak [med klær].”
Hun forteller at hun prøver å spise bærekraftig; hun prøver å velge de mest miljøvennlige alternativene og spise kortreist. Hun er veldig glad i lage mat og forteller til Tun og Tre: “Hvis det fantes husmorskole i dag, så hadde det vært det riktige stedet for meg å være.” Hun forteller at hun er god til å lage ovnsbakt sitronkylling, risotto og eltefritt brød. Hun anbefaler ‘Sultne gutter’ for tips: “De har alle favorittingene mine. Mye smør, mye persille og mye sitron.”
SKÆKKe ting. Før intervjuet hadde en felles venn, som Tun og Tre har valgt å kalle F (dette er ikke hans ekte navn; ja jeg har brukt denne vitsen før) varslet om at Mathilde kunne gjøre veldig SKÆKKe ting, uten at han vil gå ut i offentligheten med eksempler på denne oppførselen. Konfrontert med dette forteller Mathilde: “Jeg føler jeg ikke holder meg nok tilbake. Når jeg får overtenning, kan jeg bli litt vel høylytt og overkjørende. Jeg er SKÆKK, og jeg er glad i å underholde.”
Hvem er egentlig Mathilde? Noen vil nok si at Mathilde er en sånn type som holder seg igjen 90 % av tida, og egentlig er hun SKÆKKere enn man ser for seg, men undertegnede tror ikke det er tilfellet. Mathilde er et menneske som er seg selv til de grader, men er likevel nede på bakken, og hun setter ikke seg selv over andre. Da er det kanskje passende at hun heter Jordal.
Nå driver Mathilde med masteroppgaven sin om karbonfangst. Hun er likevel usikker på hva hun vil gjøre etterpå: “Egentlig føler jeg meg litt hyklersk. Jeg har brukt så mye tid på å slite meg gjennom fysikkeksamener, og lete etter jobber i store kontorbygg med gratis lunsj og treningsrom; men det jeg egentlig vil er å jobbe litt som jeg gjorde med revyen i 2020.” Det å jobbe med kultur er egentlig drømmen forteller hun.
Hilsener:
Vår kjære Mathilde, vårt stilikon, handykvinne, største kritiker, og venn,
Mathilde er, for de som ikke kjenner henne, en glamorøs kraftkvinne med evnen til å være ærlig, direkte og likevel varm og inkluderende som gjør henne helt unik. I tillegg har hun et talent som strekker seg fra å sy de mest fantastiske antrekk til å lage revyinnslag som får oss til å le til vi gråter. Hun har med andre ord hele pakka, noe som inspirerer de rundt henne hver eneste dag.
Vi har aldri helt skjønt hvordan du klarer det Mathilde, men vi mistenker at mye kommer fra en imponerende sterk holdning til at alt er mulig om man bare prøver - og det syns i alt Mathilde er en del av.
Vi gleder oss alle til å se hvordan du angriper verden når du nå dessverre er i ferd med å forlate Ås-bobla. Vi kommer uansett til å følge spent med, og gleder oss til hyggelige gjensyn!
Kos&klem UKEstyret ditt
Mathilde er dronninga. Hun kjører Mercedes, baker digge brød og strikker elegante plagg i alle regnbuens farger. Hun har flere kåper enn folk flest har sokker, er så fasjonabel at selv en tur på matbutikken er en mulighet til å bruke paljettskjørt. Det var faktisk Mathilde som startet trenden med å bruke balaklava i vennegjengen i 2020, og ikke Synneva som tok æren for det i ettertid.
Hun er temperamentsfull, og til tider frekk, men til å bare være 158 cm har hun et stort hjerte. Hun sier hvor skapet skal stå, er uredd, men skvetter som en hundevalp med PTSD.
Hadde vi skrevet om deg i skoledagboken vår på barneskolen, hadde vi skrevet at du er kul, snill og morsom.
Nå som vi er voksne skriver vi at du er kul, snill og morsom.
Takk for at vi i KK har fått, og fortsatt får lov til å være med i ditt DIGGe liv. Vi DIGGer deg.
Vår alles kjære Mathilde Panarhea kom inn i IVAR med selvtillit, ekstreme mengder glamour og musikalske ferdigheter som stadig blåser oss av banen. Det er få som er så stilrene som du, og et kompliment fra deg veier mer enn 10 kaker til sammen.
Det at du er stødig og profesjonell på korbenken er bare en liten del av alt du har å by på. Det er vel fåtallet der ute som gidder en crossfit-økt 07.30 etter nachspiel??? Det går som regler i 110 km/t! Ditt engasjement og din ærlighet er noe vi verdsetter ekstrrrrrremt høyt. Revydronnigens enestående energi gleder oss i hver en anledning. Teatralske utbrudd i alle slags former og fasonger gir livsgnist til både kropp, sjel og hjerte.
VI E GLA I DÆ MATHILDE!
Hilsen samboerne dine på vegne av Pikekoret IVAR