Ans.Red.

17. mai i sus og dus, eller med hodet dypt begravd i pensumbøker

Ans.Red.
17. mai i sus og dus, eller med hodet dypt begravd i pensumbøker

17. mai i sus og dus, eller med hodet dypt begravd i pensumbøker?


 Journalist: Ingvild Lauvstad Sunde

Fotograf: Ben Børilden

Webdistributør: Julie Anine Strømme


Eksamen er ikke noe å spøke med. Dette er selve dagen for å vise hva du kan. Men hva om den dagen faller på 18. mai? Kanskje må du skrote nasjonaldagsfeiringen til fordel for lesing? Eller kanskje du lar det stå til? Hei, hva med eksamensfri 18. mai?


Studentrådsleder ved MINA, Sigrid Esmeralda Arnestad, og AU-leder Jens Bartnes er innforståtte med at mange studenter ønsker eksamensfri 18. mai. Sigrid trekker fram at eksamen 18. mai kan føre til at man føler seg ekskludert på nasjonaldagen. “Jeg hadde selv eksamen18. mai, og valgte å lese i Eplehagen midt i alle festlighetene. Man føler seg litt utenfor da”. Jens oppsummerer saken slik: “Det er vanskelig å øve på 17. mai med all festingen rundt deg, og det er samtidig vanskelig å måtte si nei til å være med”.

 

En lang kamp for studentene i Bergen

I 2018 ble studentene ved Universitetet i Bergen lovet at dette var det siste året med eksamener rett etter nasjonaldagen. To år senere kommer det fram i en artikkel i Studvest (bergensversjonen av Tuntreet) at det likevel holdes eksamener, om enn få, den 18. mai

Andrea Nesvik Voss er nåværende leder i Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved UiB og har gitt Tuntreet skriftlige kommentarer. Hun kan fortelle at saken om eksamensfri 18. mai på UiB har pågått helt siden 2016. Da ble en resolusjon vedtatt i Studentparlamentet ved UiB. På tross av at det fremdeles innimellom holdes eksamener nasjonaldagen derpå, er Andrea fornøyd med at eksamensfri 18. mai nå er vanlig praksis ved UiB.

 

Misnøye ved MINA

På MINA oppfattet Sigrid en underliggende misnøye, både blant de som hadde hatt eksamen 18. mai og de som skulle ha det for første gang. Eksamensfri 18. mai ble derfor tatt opp til diskusjon i Studentrådet ved MINA.

De tok deretter kontakt med studiedirektør Ole-Jørgen Torp, som svarte at de heller burde ta opp saken som en resolusjon i Studenttinget. Daværende AU-leder Ina Maria Finnerud hjalp dem med prosessen. Resolusjonen ble vedtatt på Studentting 4 høsten 2022.

I studentrådet var det ikke noe problem å komme til enighet rundt en resolusjon om denne saken”, slår Sigrid fast, men forklarer at saken likevel er administrativt utfordrende. Ledelsen ved NMBU har imidlertid ikke vært veldig imot det, ifølge Jens.

 

Hva synes foreleserne?

18. mai våren 2020 var det eksamen i ECN122 , Makroøkonomi 1. Emneansvarlig Eirik Romstad forklarer at han heldigvis ikke merket noen ‘signifikante forskjeller’ i studentenes prestasjons nivå dette året sammenlignet med andre år. Likevel tror han at eksamensfri 18. mai ikke ville skapt store utfordringer for emnet, og viser til studieavdelingens regler om at eksamenssettet skal være klart senest trearbeidsdager i forkant.

 

Eksamen på lørdager?

Hvert universitet i Norge har en egen studieforskrift, som er hjemlet i Universitets- og høyskoleloven. I studieforskriften ved NMBU bestemmes studieåret av §18, ‘studieårets inndeling’. Det er denne paragrafen som må endres på for å sikre eksamensfri 18. mai, ved at datoen får status som helligdag.

I e-posten som Sigrid mottok da studentrådet ved MINA tok kontakt med Ole-Jørgen Torp, forklarer han at å frede en dag fra eksamenskalenderen kan være komplisert. “De enkelte tidspunkt for eksamen innenfor eksamensperioden fastsettes utfra innspill fra studieprogrammene om hvilke emner som ikke skal kollidere. Dette er en kompleks matrise hvor alle ledige tidspunkt må benyttes for at enkeltstudenter ikke skal få eksamenskollisjoner”, poengterer studiedirektøren.

På hvorvidt eksamensfri 18. mai er til gagn eller ulempe for studentene, presiserer Eirik Romstad at det å ta bort en dag i eksamensperioden kan øke risikoen foreksamenskollisjoner. Jens på sin side påpeker at “eksamensperioden selvfølgelig må forlenges i enten den ene eller andre enden”. Dette innebærer altså senere start på juniblokka eller en eksamensperiodesom starter tidligere.

Jens avslører at AU har sett på alternativer, og tror ikke studentene ønsker eksamensfri 18. mai hvis det betyr eksamen på lørdager. Han legger til at selv om de jobber med denne saken nå, er det lenge til neste gang eksamen kan falle på 18. mai, da dagen enten er en helgedag eller helligdag de neste fem årene.

 

Hvis du har en sak – løft den opp og frem!

Sigrid er veldig fornøyd med hvordan saken ble behandlet i studentdemokratiet. “Når man ikke er fornøyd med noe, er det viktig å vite at hvem som helst kan ta det opp. Man trenger ikke å samle mange andre som er enig, men man kan likeså godt ta opp saken som enkeltperson også”, understreker Sigrid. “Ved å ta saken til studentråd foravstemming og vedtak der stiller man sterkere når saken tas til studentting”, legger hun til. Det ser ut til at eksamensfri 18. mai ikke er en så opphetet debatt ved NMBU som man kanskje skulle tro. Likevel, om eksamen nå skulle falle på 18. mai, oppfordrer Tuntreet deg til å lure inn litt nasjonaldagsfeiring mellom lesekrampene. Sees i borgertoget!

En resolusjon er et skriftlig vedtak, en beslutning eller uttalelse truffet av/fra en organisasjon eller forsamling. En resolusjon kan treffes på basis av konsensus eller etter votering.

Kilde: ‘resolusjon’ på snl.no

 

HVORDAN TAR MAN OPP EN SAK I STUDENTDEMOKRATIET?

  • Gjelder saken bare ditt studieprogram? Ta kontakt med:

    • Studentrepresentanten i ditt programråd.

  • Gjelder saken hele fakultetet ditt eller hele universitetet? Ta kontakt med:

    • Klasserepresentanten din

    • Programråds-representanten for ditt studieområde

    • Eller ta direkte kontakt med leder av fakultetets studentråd.

  • Om saken tas til programrådet blir den diskutert og følger deretter programrådets interne prosesser videre.

  • Om saken tas til Studentrådet, diskuteres den der. Om det er en sak som skal tas videre, lager de et utkast til en resolusjon til Studenttinget.

  • På Studenttinget sitter studentrepresentanter for alle fakultetene. Resolusjonen tas først opp som diskusjonssak her, deretter vedtas den eventuelt på neste studentting.

  • Når resolusjonen er vedtatt, er det Studenttingets Arbeidsutvalg (AU) som jobber med saken videre. Dette er studenter som jobber forstudentdemokratiet på heltid