Ans.Red.

Sprellfestivalen

Ans.Red.
Sprellfestivalen

Sprellfestivalen 2023


 
 

Gangar

Skribent: Annlaug Pijfers

Foto: William Fredrik Bakke Dahl

Onsdag 15. mars 2023 var første dag i årets Sprellfestival, og vi gledet oss stort! Heldigvis kunne Gangar stille på aldeles kort varsel, da William Gamborg måtte avlyse. Gangar spilte på Halvflaskefestivalen i august, og gjorde den gangen et godt inntrykk på Åsstudentene. Bandet baserer seg på tradisjonell folkemusikk, og spiller melodiene slik de er notert ned i arkivene. “Kall det ‘arkiv-rock’ om dere vil!”, utbrøt frontfigur og felespiller Mattias Thedens. De fornyer folkemelodiene med elementer av rock- og jazz, som gjør dem tilgjengelig for et bredere publikum. Fela spilte stort sett hovedrollen, men de øvrige instrumentene fikk også vist seg frem. Vi headbanget og danset vals og tre-dans, og bandet så ut som de koste seg like mye som oss. Mot slutten av konserten var det halling på gulvet i Festsalen, og Mattias Thedens ble også med. Her så vi flotte spark og hopp, og ikke minst nakke sprett fra både Mattias og flere publikummere. Kvelden ble en stor musikalsk opplevelse med nye dansetrinn og godt humør. Gangar er Ås på sitt beste: natur, folkemusikk og folkedans, god stemning og lav terskel for å være med på alt som er gøy. Jeg håper dette bandet fortsetter å være en gjenGangar på Samfunnet!

 
 

Stand Up 

Journalist: Celine Våga

Fotograf: Jonas Lund Hagen

En smekkfull sal møtte kveldens komikere og ti minutter på overtid ble kvelden sparket i gang. Første ut var kveldens konferansier Marlene Stavrum. Hun varmet opp publikum ved å bli kjent med oss i salen og våre studier. Et smart move, for det er ingenting vi studenter liker bedre enn å le av oss selv og de vi studerer med. Hennes etterfulgte opptreden om sære kommunevåpen fikk virkelig lattermusklene i gang og var kanskje den delen av showet som flest lo av- en relativt trist bemerkning skal det sies...

Andremann ut var Ahmed Mamow. Ahmeds show kan beskrives på samme måte som han beskriver seg selv: en litt tilbaketrukken fyr som både vil at vi skal le med han, og av han. Hans fortellinger om sitt eget liv og naive møte med sex fikk oss til å både fnise og le, men vi skulle nok gjerne ønske at han tok enda mer plass på scenen.

Sist ut, og kanskje den som de aller fleste i salen har en relasjon til, var Maria Stavang. Maria var komfortabel både på scenen og i de temaene hun snakket om, og var ikke redd for å dele et upolert liv med oss. Fra å være tjukk-modig til vaginisme og guttastemning - vi fikk servert det meste. Showet falt i god smak tross en tilsynelatende iver hos komikerne til å komme seg av scenen (eller bort fra Ås). Det skal også nevnes at publikum virkelig har skjerpet seg på støy og prat under show i Aud.Max., hatten av for dem.

 
 
 

TØFL

Journalist: Viktor Talgø Syvertsen

Fotograf: Magnhild Hummel

Fredag 17. mars var det duket for en av Sprellfestivalens store begivenheter: TØFL. Fikk du ikke med deg denne kveldens festligheter? Frykt ikke, her kommer en liten oppsummering. Vi går rett på sak og begynner med sceneshowet. Alle fire i bandet fikk virkelig vist seg fra start. Energinivået på scenen gikk gjennom taket allerede fra begynnelsen med låten Raketter, og smittet lett over på det som i begynnelsen var et lite publikum. I løpet av første sang fylte salen seg, og gutta på scenen sørget for at hoppemuskelen fikk gjennomgå. Under et par av de mest kjente låtene Alle Andre Får Lov og Tunneler sang publikum av full hals, og bandet hoppet opp og ned i både blazer og pysjamas. Det ble fort tydelig at TØFL er stolte av hvor de kommer fra, da tre av fire sto ikledd Løgnaslage-skjorter. Foreningstøy var dog ikke de eneste rekvisittene i kofferten; hatter og VR-briller i tråd med sangtekstene spikret følelsen av at TØFL ikke bare møter opp på scenen, men gir noe ekstra for å sette stemningen.

Mot slutten av konserten tok vokalist Hans Markus Riisdal en seiersrunde blant publikum, før han var oppe på scenen igjen og ba publikum la hoppemuskelen få kjøre seg én gang til: Og det fikk den, absolutt.

Publikum var en blanding av ekte fans, folk som pugget sangene dagene i forkant, og folk som ikke hadde noe kjennskap til bandet. Etter prat med flere i salen, og den generelle stemningen underveis å dømme, sørget TØFL for at showet traff en god publikumsmengde!

 
 

Emma Steinbakken

Journalist: Ingvild Lauvstad Sunde

Fotograf: Hanne Rabbås

Lørdag 18. mars var det duket for Sprellfestivalens store happening i Aud.Max.: konsert med Emma Steinbakken. Tuntreet leverer en stemningsrapport.

Den 20 år gamle Emma åpnet med den fengende låta Can’t fight this feeling og med sprudlende energi skapte hun en avslappet stemning. Jessheimjenta spilte blant annet Sorry og cover hitsene Delilah (en låt av Isah), Jeg glemmer deg aldri (et Hellbillies-verk) og Floden (en Bjørn Eidsvåg-låt). Røde Kors–arbeiderne stod langs veggen og filmet, og gitaristen leverte en syk solo med et tilhørende knall lysshow.

Da stemningen nådde sin topp, kom Emma med den klassiske konsertreplikken “har dere det bra?” hvor da hele publikum svarte “ja!”. Den typiske ‘encoren’ inntraff dessverre rett etter dette, men publikum ble veldig glade da Emma ikke så overraskende kom tilbake igjen. Uten en oppvarmingsartist, satt vi imidlertid igjen med følelsen av at dette var en veldig koselig og avslappet, men noe kort konsert.

 
 

3000M ØL 

Journalst: TPO

Fotograf: Tuva Hebnes

Alkoholen flommet langs banen på Storebrand denne dag. Foreningene reiste flaggene deres og klargjorde soldatene sine for kamp, ulikt noen andre. En flokk av ville studenter, fryktløse ovenfor morgendagens forkjølelse og den kommende bakrus, klare for en ny runde 3000 meter øl kamp!

Hvis du ønsker å vite hvordan banen disse nedkjølte alkoholikerne løp på, kan du se for deg flere centimeter med kaldt vann, halvsmeltet snø og spy – pluss stående sprut fra alle kanter. Noen gale mennesker (eller bør jeg si galere) så for seg at det kunne være morsomt å krysse mållinjen, glidende inn på magen gjennom den forstyrrende miksturen av kroppsvæsker og slaps. Det er absolutt ikke det dummeste eller det morsomste jeg har sett fulle mennesker gjøre, men en av våre gull- og svartkledde søtnoser fra Collegium Alfa, skal ha for å starte dagen i såpass god fart!

Vinneren av dette årets kamp, Jørgen Rettedal Ekeli, som løp for foreningen Løgnaslage, fullførte på bare 16 minutter og 34sekunder. Ekeli var også vinneren av 3000m øl i oktober i fjor. På tross av de forferdelige omstendighetene denne gangen, fullførte han løpet kun to minutter fra hans forrige seier.

Gratulerer Jørgen!

 
 

Internasjonal matfestival

Journalist: TPO

Fotograf: Tuva Hebnes

Til våre smaksløkers glede, stilte International Student Union (ISU) som verter for en internasjonal matfestival på søndag 19. mars på Samfunnet fra 12:00 til 15:00. Hele 23 nasjoner tilbød smaksopplevelser fra deres gastronomiske kultur, og alle studenter kunne hjelpe de landene som ikke hadde innfødte nok til å lage mat og konkurrere. Det var selvsagt en regel på grunn av nødvendighet, men resulterte i noen morsomme situasjoner, som at minoriteten i det kinesiske laget var kineserne, et meksikansk lag uten noen meksikanere, og en uventet allianse mellom Belarus og USA.

Det var en unik mulighet for å oppdage ukjente matretter og smaker! Personlig vil jeg råde alle til å prøve mat fra Sri Lanka og Pakistan (men kanskje med litt mindre krydder).

Festivalen var en stor suksess: Aud.Max. var folksomt og med fornøyde studenter.