Ans.Red.

Hva er UKA?

Ans.Red.
Hva er UKA?

Hva er UKA?

Denne høsten er det duket for UKA i Ås 2022! – Men hva er egentlig det? Det er ikke bare fargen på bladene som sakte heller mot varmere toner denne høsten, men også Studentsamfunnet i Ås kles fra topp til tå i en oransje drakt. Det er duket for UKA i Ås 2022! Tuntreet har tatt en prat med UKEsjef Jørgen Bonden for å få en forklaring på all ståheien - for hva er egentlig UKA?

Journalist: Ingvild Lauvstad Sunde

Fotograf: Magnhild Hummel


«UKA er i bunn og grunn en studentfestival holdt over en lengre periode, av studenter tilknyttet samme studiested», forklarer Jørgen. «‘UKA’ i Trondheim (startet i 1917) og ‘UKA i Ås’ (startet i 1924) er de to eldste og mest tradisjonsrike UKEfestivalene, sammen med ‘UKEN’ i Bergen (1946) og ‘UKA på Blindern’ (Oslo, 1931). UKA er den største i omfang, men UKA i Ås varer noen dager lengre. Dermed er UKA i Ås Norges lengste kulturfestival», kan Jørgen stolt slå fast. Både UKA og UKA i Ås holdes omtrent hele oktober måned, og mens det i Trondheim er UKEår hvert oddetallsår, står UKA i Ås for tur når det er partallsår.   

Senere har det blitt startet flere UKEfestivaler og studentene i blant annet Ålesund (‘U. -KA’), Stavanger (‘UGÅ’) og i Sogndal (‘VEKO’) arrangerer også sin egen UKE. Festivalene varierer imidlertid mye på de ulike studiestedene. «De ulike UKEfestivalene varierer i både innhold, lengde og ikke minst tradisjoner», forklarer Jørgen. Han medgir at det likevel også er noen fellesnevnere. «UKEfestivalen foregår gjerne med utgangspunkt i en UKErevy. Det er slik flere av UKEfestivalene ble til». Både revyen i Trondheim og Ås ble etter hvert utvidet til en ukes studentfestival. Derav kom navnet UKA. Navnet er beholdt, selv om de fleste festivalene nå varer lenger enn én uke.  

Det er nå over 100 år siden den første UKA ble arrangert og siden da har festivalene vokst mye. «I tillegg til revyen er det også booket større artister til flere konserter. Ellers består UKA av diverse sosiale arrangementer og fester, og det er også opplegg på dagtid», sier Jørgen. Hva anbefaler UKEsjefen selv at man får med seg?  


UKA i Ås – ordbok:  
  • Blokk: En fellesenhet for flere komitéer som jobber innen samme felt. F. eks. Revyblokka eller Husblokka. Blokksjefene sitter i UKEstyret hvor UKEsjefen er øverste leder.  

  • Komité: En mer spesialisert enhet innenfor en blokk. F. Eks.: revylydkomitéen.  

  • KS - Komitésjef: Øverste sjef for en komité. Sitter i styret i blokka hvor komitéen hører hjemme. Ca. 80 KS er ansatt for UKA i Ås 2022.  

  • NK - Nestkommanderende: En stilling som innebærer litt mer ansvar enn funksjonærstillingen. Fungerer som en nestleder for komitéen.  

  • Funksjonær / “Funkis”: Frivillig under UKA i Ås i en komité.  

  • MiniUKA: En miniversjon av UKA. Holdes hver vår i partallsår, som et prøveprosjekt før UKA i Ås går av stabelen på høsten.  

  • ‘Sløyfa’ – Spritsløyfa: Bar til bar med forskjellige temaer som foreningene bygger og drifter selv. 


«Det aller første arrangementet under UKA i Ås er alltid studentpremieren på UKErevyen. Her kler man seg opp, spiser middag og holder taler, og det gjøres litt ekstra stas på studentene. Dette er første gang revyen spilles», sier Jørgen og ønsker at alle tar turen. «Her kan man også se spritsløyfa for første gang. Spritsløyfa er en sluttet sirkel av over 20 temabarer som dekker store deler av Samfunnets andreetasje, både på innsiden og utsiden av bygget. Barene bygges og betjenes av alle studentforeningene på Ås og de er helt nye hver gang UKA i Ås holdes. Dette er en stor del av UKA i Ås», legger han til. Et annet tradisjonelt UKEarrangement er 3000m øl, som arrangeres av Mannskoret Over Rævne - et løp hvor man må styrte en 0,33l øl (eller cider) mellom hver runde. Flere foreninger deltar (og spyr), og publikumet er stort.  

Det er med andre ord mye som skal fylle de fire ukene som utgjør UKA i Ås. «Som så mange andre UKEfestivaler rundt om i landet, er UKA i Ås bygd utelukkende på frivillighet», smiler Jørgen. Han anslår at de teller rundt 1200 – 1300 frivillige, ansatt i alt fra kostymedesign for UKErevyen, til å snekre diverse møbler og UKEeffekter.  


«Det som er så fint med UKA er at alle jobber mot det samme, samtidig som de gjør det de har aller mest lyst til. Man kan velge akkurat hvilken komité man vil jobbe innenfor, og samtidig bidra til å skape én stor festival for alle». Jørgen er imponert over innsatsen til alle som bidrar. «UKA er et eneste stort fellesprosjekt. Når det er ferdig, ser man tilbake på en skikkelig gøy periode», mener han. Han understreker at det er utrolig mye man kan være med på og at det bare er å oppsøke noen man vet er med i UKA, finne en brosjyre eller gå på nettet, for å bli med.  

For hva har UKEsjefen vært med på? «Jeg starta her på Ås høsten 2018 og da var det jo UKEår. Jeg hadde en helt fantastisk fadder som var KS for UKEgrillen og han dro med meg som funkis. Der ble jeg kjent med utrolig mange bra folk», sier Jørgen og han er takknemlig for å ha vært omgitt av motiverte og engasjerte mennesker. «Etter hvert ble jeg ansatt i arrangementskomitéen på Samfunnet, og våren 2019 var det helt naturlig å søke som arrangementsassistent for UKA i Ås 2020. Vi bygde en utrolig bra blokk og hadde det veldig gøy sammen».  

Det var imidlertid ikke fritt for skjær i sjøen under UKA 2020. «Arrangementsblokka var klar i 2019, nesten et helt år før koronapandemien kom til Norge. Pandemien gjorde festivalen spesielt utfordrende og usikker», medgir Jørgen. 

Det kom likevel gode ting ut av en utfordrende periode. «Mitt beste UKEminne noensinne må være den første konserten under UKA i Ås 2020, hvor Klovner i Kamp stod på scenen, og jeg bare kunne lene meg tilbake, slappe av og tenke ‘yes! Vi greide det’», sier Jørgen og smiler stort. «UKA i Ås 2022 skal definitivt bringe tilbake UKEånden fra før pandemien!»