Ans.Red.

Agrarmetropolens vidunderlige verden

Ans.Red.
Agrarmetropolens vidunderlige verden

Agrarmetropolens vidunderlige verden

Er du ny på Ås? Er du i koronakullet og aldri fikk en ordentlig start? Fortvil ikke! Her er en liten ledetråd som kan føre deg gjennom pentagontåken!

Journalist: Benjamin Alexander Faulkner

Fotograf: Tuva Hebnes


Foreninger, verv og aktiviteter ved NMBU

Etter fire års sverming på dette universitetet blir jeg bestandig overrasket av selv de minste ting jeg tidligere ikke enset. Vi bor i et landskap hvor én kanskje bør stanse opp og se seg rundt, og kanskje ta veien til høyre i stedet for rett frem. Studenter fra fjern og nær dras mot den varmblodige fyrigheten bak den grå akademiske fasaden – men den er sannelig ikke lett å få orden på, og det er lett å brenne seg! Spørsmålet er kort: hva vil du egentlig bruke fritiden din på? Vi begynner i de innerste sirklene på Pentagon, og beveger oss utover.

NM i studentrevy 2020. Foto: Tord Kristian F. Andersen

Den lystige slagmark 

På Ås foregår det en spektakulær lek som har pågått i over hundre år, én som kan være nærmest usynlig for den uinnvidde: en lystig slagmark mellom foreninger som besitter de festligste persongallerier. Dette komplekse, eviggående eggeløpet har opphav i det faktum at Åsstudenter historisk sett har slitt med fritidsproblemer, og har vært avsondret fra Oslos forlystelser gjennom en akkurat passe lang togreise. Når man står på jordet og kjeder seg er det bare én ting å gjøre: å finne på noe gøy selv. Én kan spore røttene til UKA fram til en teateroppsetning i mars 1899 med menn i dameklær og eget orkester med trompet og avstemt gjødselgreip! 

Foreninger i alle farger og fasonger 

Det de har til felles er en lidenskapelig forherligelse av øl og brennevin på hver sine okkulte måter, og en beinhard dedikasjon til å oppmuntre hverdagen til andre studenter. For den Qlturelle Treenighet og flere andre er det skikk, bruk og tradisjon som gjelder. Noen foreninger knytter bånd mellom studenter fra samme område, om det så er Trøndelag eller Bergen. Andre dedikerer seg selv til musikalske atspredelser med ulike grader av seriøsitet: her kan du finne rock, korpsmusikk, storbandjazz, gammaldans og kormusikk i alle former, fasonger og bevegelser.  

Julekonsert i Ås Kirke. Foto: Synne Louise Stromme

Interesseforeninger 

Ser man vekk fra den gode galskapen på Pentagon og Bodegaen finnes mer alvorlige anliggender. Mange av dem er faglig orienterte, der medlemmer hjelper hverandre med å fordype seg i faget deres utenom studiet. Andre er politisk orienterte og kan kretse rundt alt fra naturvern til feminisme til liberalisme. Idrettsforeningene kan ta deg med på alt fra capoeira, badminton, dans og klatring til tur i skog og mark. 

Foto: Synne Louise Stromme

Kommunehovedstaden 

Men hva i all verden finnes av fornøyelser i dette jordlige paradiset? Mer enn du tror! Er du glad i trening tilbyr Eika Sportssenter alt et sportssenter skal tilby. Dra på vinyasa yoga, bike basic, nå svimlende høyder i klatresalen, kjør deg selv til ditt laveste punkt ved vektene! Ikke en dråpe med svette skal spares! Lenger nede i Ås sentrum kan du virkelig sette av en helaften. Spis på Babylon Pizza, Charlies Diner, og hvis du føler deg rik, Aas Bistro! Ta turen til kinoen og se en film eller en av de overraskende mange artistene som dukker opp. Der har det vært alt fra jazz til rock til musikaler – musikaler i regi av Ås sitt egne Musical Club! Er du tørst? Ta turen til vårt elskede problembarn: Click Bar.  En sånn fryd for en dilettant innenfor sosialantropologi. Hot tips: spør om studentrabatt.  

Opplev landskapet 

Er det noe vestlendinger klager på, så er det mangel på fjell og fjord. Men her mangler vi ingenting: deilig jordbruksland, majestetiske eiketrær og mystiske små elveraviner. Gå Årrungen rundt – eller enda bedre - gå langs innsjøen og opp Syverrudbekken, mot Bølstad og spøkelsene som fortsatt spaserer på den fredrikshaldske kongevei. En gotisk sjarm, midt i Ås!  Apropos eksotisk kaller Frogn kommune seg for “Nordens Toscana”. Ta med deg en god venn, en Ch. Haut-Cleverie 2019 og en kurv med søte jordbær. Kanskje er du forelsket på veien tilbake - ikke bare i Frogn kommune, men i partneren din også. Ah! Vinterstid! Når snøen har dekket landskapet kjører snøscootergjengen ut på Årungen og måker en fabelaktig trasé til skøyting. Folk drar fra fjærn og nær for å oppleve det!  

Bli en besteborger! 

Ah, Studentdemokratiet. Er det noe som kjennetegner Ås, så er det all innsatsen vi investerer for å ha det trivelig. Så å si –alt– som angår studenters fritid er frivillig drevet og organisert.  På den akademiske siden har vi Studentdemokratiet. Her møtes representanter fra fakultetene til Studentting, en ekstremsport innenfor sakslisteridning. Her diskuteres alt fra støtte til foreninger, satsningsområder i Arbeidsutvalget (les: slavene mellom deg og rektor Curt Rice) og alt som har med universitetsanliggender å gjøre.  

Generalforsamling 2021. Foto: Borghild S. Oterholdt

Vårt elskede pampevelde 

Hvert halvår skjer det noe spektakulært i AudMax. Det er Samfunnet i Ås sin egen generalforsamling! Samfunnet er nettopp drevet av både meg og deg for at vi skal få de beste artistene, de beste festkveldene, aftenene i bodegaen, brennevinen på Johannes og de forrykende ølprisene. I Generalforsamlingen er alle medlemmer av Samfunnet invitert til å komme og stemme på hvem som skal bli den nye arrangementssjefen, redaktøren i Tuntreet eller sjef for UKA. Kom sulten, for ertesuppen i pausen er ekte tradisjon! 

Hvor skal man begynne? 

Den vesle Åsbobla vi lever i er liten, men den krever en livstid for å oppleve den fullt ut. Er du litt handlingslammet på grunn av alt man kan finne på kan du trøste deg med at du garantert vil finne noe du liker! Det viktigste av alt er å ikke sløse bort tid på noe du ikke liker. Ha en flott studietid på Ås!