Ans.Red.

Spøkelser og uvedkommende i SiÅs-bolig

Ans.Red.
Spøkelser og uvedkommende i SiÅs-bolig

Spøkelser og uvedkommende i SiÅs-bolig

Skoggården, Fougnerbakken, har du hørt om det? Nei? Det er du ikke alene om. Den ukjente men sagnomsuste studentboligen har åpnet seg for Tuntreet, og de beryktede «Ballerinamannen» og «Saunamannen» er to av de mest sentrale skikkelsene i husets historie.

Journalist: Sunniva Steiro

Fotograf: Nathalie Genvieve Bjørneby


Foto: Nathalie Genevieve Bjørneby

Ballerinamannen 

En mann iført ballerinaskjørt skal ha blitt observert på kjøkkenet på nattestid i 2017 første gang, og senere ved flere anledninger fram til 2022. Blant annet har han stått og lusket i skogkanten under en av de legendariske Skoggården-festene, og i trappeoppgangen mellom andre etasje og kjelleren i det hvite huset i Fougnerbakken. Begge gangene skal han raskt ha løpt av gårde etter å ha blitt oppdaget. 

 

Sykkeltyv og maskot 

Mannen ikledd et ballerinaskjørt skal ha blitt møtt av en Securitasvakt mens han forsøkte seg på sykkeltyveri, men politiet skal ikke ha lyktes å oppdrive mannen i ettertid. Han oppga til vakten at han hadde vært på fest i en studentbolig, men han var ikke synlig ruset, og han kunne ikke redegjøre for hvor han hadde vært. I dag regnes Ballerinamannen som hovedmaskoten til Skoggården, som har hatt flere ballerina-tematerte fester oppkalt etter han.  

 

Variert fortid 

Skoggården ligger i Fougnerbakken 21 bak Tårn- og Urbygningen, og disponeres i dag av SiÅs. Tidligere har bygget vært brukt til kontorer for Senter for husdyrforsøk, lesesalplasser for studenter på husdyrfag og rølpefester i regi av Danskebåten. Grunnen til at SiÅs fikk omdisponere huset i 2009 til boliger var at det var boligkrise, og flere studenter campet i telt i mangel på bolig. Bygget i seg selv eies av Landbruks- og matdepartementet, og ble bygd for Skogforsøksvesenet som nå er en del av NIBIO. 


Danskebåten 

Danskebåten var et resultat av en rekke tiltak av Ås-studentene på tidlig 2000-tallet for å bedre studentmiljøet. En rekke foreninger så seg ut kjelleren på Skoggården som et bra møtested, og Danskebåten ble til gjennom massiv dugnadsinnsats og økonomiske investeringer.  

 

Saunamannen 

I tillegg til Ballerinamannen bodde det en stund en mann i saunaen i vaskekjelleren, som fortsatt er en myteomspunnet karakter i dette «huset med det rare i». Tidligere beboer Viveka Simhan (23) kan fortelle at hun ikke visste om at det på den tiden bodde noen i saunaen rett under gulvet hennes, og ble rimelig overrasket da hun hørte gitarmusikk gjennom gulvet.

 

Lyder 

Foto: Nathalie Genevieve Bjørneby

Oppigjennom har det vært mye bråk rundt Skoggården, både på grunn av tvangsflytting til og fra bygningen (som kan leses om i Tuntreet fra 2010, utgave 2 og 3), men også bokstavelig talt bråk. Helt siden starten av byggingen av veterinæravdelingen har beboerne av skoggården blitt vekket av peling og hamring tidlig hver dag. Nå er byggingen over, men beboerne rapporterer fortsatt om utenomjordiske lyder fra bikuben hver kveld rundt stengetid.  

 

Foto: Nathalie Genevieve Bjørneby

Skritt på loftet 

Inne i huset er det også bråk, for Skoggården er kanskje SiÅs sitt mest lytte hus av alle! Spesielt én lyd har holdt noen av jentene i andre etasje våkne – nemlig lyden av skritt i tredje etasje. Bygningen har altså tre etasjer i tillegg til kjelleren, som også kommer til syne i planoversikten i gangen, men ikke i tilgjengelig areal. Det er nemlig ikke mulig å komme seg inn til tredje etasje, i det minste ikke for husets levende sjeler... 

Til sommeren flytter alle beboerne i 2. etasje ut av skoggården, kanskje av tilfeldighet, kanskje ikke. Med dem flytter også historien til det hvite palasset i enden av Fougnerbakken ut, men hvem vet, kanskje den lever videre i veggene..