Veterinærbygget endelig ferdig, snart
Veterinærbygget endelig ferdig, snart-
Kritisk rapport kaster lys på samlokaliseringsprosjektet
Den 17. april 2008 ble det bestemt av Stortinget at NVH og UMB skulle fusjoneres. Veien til et samlet NMBU har vært en vanskelig prosess, for det er først i høst, med to års forsinkelse, at veterinærstudentene flyttet til Ås. Selve bygget er fortsatt ikke ferdigstilt.
Journalist: Tord Kristian F. Andersen
Fotograf: Borghild S. Oterholdt og Nathalie Genevive Bjørneby
Kritisk rapport
Etter en ekstern granskning leverte Dovre Group en 77 sider lang evaluering om samlokaliseringsprosjektet til Campus Ås. Rapporten avdekker en rekke mangler og kritikkverdige forhold. Dette har resultert i en prisoverstigning på 1,3 milliarder kroner, og den nevnte utsettelsen på to år. I sin presentasjon av rapporten sammenfatter regjeringen.no det med at "[…] Statsbygg gjennomgående har undervurdert kompleksiteten, omfanget, kravene til smittevern og utgiftene, og i for liten grad sett helheten i prosjektet."
Veterinærinstituttet
I kvalitetssikring av konseptvalg (KS1) kom det fram en anbefaling om å beholde beredskaps- og forskningsinstituttet Veterinærinstituttet på Adamstuen, i tråd med brukernes daværende ønsker. Dette ble ikke tatt hensyn til i prosjektet videre. Det ble bestemt at dette skulle flyttes til Ås sammen med Veterinærhøgskolen. Som følge var det både motstand og høye forventninger til det nye bygget på Campus Ås fra disse. Med bakgrunn i dette ble brukernes ønsker og behov vektet sterkt i planleggingen av Veterinærbygget. Mottaksprosjektet har vært vanskelig, og innspill har tidvis vært skiftende.
Sprengte rammer med bind for øynene
I mars 2008 ble Statsbygg bedt om å starte planlegging og prosjektering av nye bygg for Veterinærinstituttet på Ås. Forprosjekt skjedde i 2011-2012, med byggestart i 2013. Første gang Statsbygg ble varslet om at styringsrammen var presset var i 2016, men det ble ikke utført noen usikkerhetsanalyser da. Dette ble heller ikke gjennomført da det ble søkt om oppjusterte kostnadsrammer i 2020 og 2021. Rapporten mener at eksterne og uavhengige gjennomganger burde vært gjort for at ha mer realisme i arbeidet.
Mye å passe på
Selv om rapporten er kritisk, forteller Hege Njaa Aschim, kommunikasjonsdirektør for Statsbygg, at hun er veldig fornøyd med å få en slik ekstern evaluering. Det var rundt 50 kontrakter å holde styr på, og elektroarbeid som viste seg å være mer komplekst enn forutsett. Dette gjorde at en del måtte prosjekteres på nytt. Aschim er enig i at rapporten kan ses på som en ressurs, og peker ut hva som må gjøres bedre til videre prosjekter. "Det har vært et voldsomt krevende og komplekst prosjekt."
Grep for å spare
Kjetil Hald Oftebro, sjefsingeniør i Eiendomsavdelingen er ærlig med at det finnes ting man har ønsket seg, men ikke har fått når man har sett etter steder det kan spares. Arealet er redusert, det er kuttet fra to til en koketank for avløpstank, og gjort automatisk spjeldstyring til manuell. Han er rask på å poengtere at "Statsbygg har vært veldig mottakelige for ønsker, særlig i tidlig fase." I rapporten konkluderes det at: "På tross av omfattende prosesser har det reelle omfanget kutt vært lite."
Mangler
Det er fortsatt deler av bygget som ikke kan brukes. Dette utgjør om lag 200 kvm av de 63 000 kvadratmeterne som er tatt i bruk. I rapporten gis eksempelet: "Et laboratorium hos Veterinærinstituttet er foreløpig ikke tatt i bruk grunnet mangler ved driftskritiske systemer i samlokaliseringsprosjektet, og driftes fortsatt på tidligere lokasjon på Adamstuen." I E24 omtales gjødselsystemer i smitteisolater som ikke fungerer, og derfor står ubrukt. Stortinget har innvilget ytterligere 75 millioner til å utbedre feil, men NMBU mener dette ikke er nok for å løse alle problemene.
Aschim mener at Statsbygg har levert det de skal: "Vi er byggherre, og skal levere det som blir bestilt. Bestillingen blir gjort av de som har domenekompetanse, altså brukerne som kan faget." Kjersti Sørlie Rimer, Eiendomsdirektør i NMBU, sier at på noen punkter er NMBU og Statsbygg enige om å være uenige. "Det var litt for lite styring helt i starten, med litt for lite rammer." Begge parter mener uansett at det er kjempeviktig med god dialog, og at det er da alt blir riktig. "Beslutningene må være forstått av alle, og samarbeidet man har, byggherre og departementer, er usedvanlig viktig", avslutter Aschim.
Prosjektrådet
Noe som poengteres som et problem i rapporten har vært prosjektrådet, og dets manglende mulighet til å gjøre beslutninger. Det har kun fungert som et rådgivende organ, der NMBU og Veterinærinstituttet kun har kunnet komme med innspill, mens Statsbygg satte agenda og førte referat. "Byggherre beslutter og har det siste ordet. NMBU har deltatt tett på hele veien, antagelig er dette et prosjekt som har langt over gjennomsnitt mye brukermedvirkning", forteller Kjersti Sørlie Rimer. Rådet selv beskrives som et sted hvor meninger har blitt luftet og man har kunnet krangle litt. "NMBU var observatør og ikke fullverdig medlem, men jeg tror ikke dette har hatt noen vesentlig betydning for prosjektet. Det at prosjektrådet var et råd og ikke et besluttende styre, er en viktigere sak." I rapporten anbefales det at det i fremtiden erstattes med et prosjektstyre. Der må bruker og framtidig eier være ordentlig medlem.
Praktrådets sammensetning
Praktbygg
Det er viktig å poengtere at dette er et prosjekt som er i en skala og klasse svært uvant for både NMBU og Statsbygg. Til tross for forsinkelser og milliardsprekk vil alle parter derfor understreke at de i hovedsak er veldig fornøyde med sluttresultatet. "Det er et flott bygg, litt massivt, men fint i terrenget. Den er flott innvendig, og ventilasjonen er ok. Det meste fungerer bra", sier Rimer om bygget. Hun vil også fremme det flinke driftspersonellet. Også Statsbygg er frydefulle over det nesten ferdige bygget: "Dette er et fantastisk bygg. Vi har nå rundet bøyen, og vi sitter igjen med noe man kan være stolte av", uttaler Aschim.
Studentenes meninger
Leder for studentrådet ved Veterinærhøgskolen, Linda Martine Lindstad, forteller at veterinær- og dyrepleiestudentene er svært lettet over at denne flytteprosessen endelig er over: "Det har vært flere år med utsettelser og lite forutsigbarhet, så at vi endelig har kommet oss til Ås er veldig godt for alle." Bortsett fra klager over et auditorium med metallseter, og noe begrenset tilgang i bygget poengterer hun at folk er fornøyde. "Selv om ikke bygget er ferdigstilt enda, virker det foreløpig som om dette ikke har vært en stor utfordring for studentene, ettersom arealene som studentene benytter stort sett er ferdige."
Etter planen vil hele prosjektet være ferdig sommeren 2022. Selv om bygget allerede er innflyttet vil Aschim understreke: "Vi avslutter ikke før vi er ferdig."