Ans.Red.

To Brune: Tanita Skyttermoen Guldbrandsen

Ans.Red.
To Brune: Tanita Skyttermoen Guldbrandsen

To Brune med Tanita Skyttermoen Guldbrandsen

«Hvis du skal gjøre noe – så gjør det 100%»

Om du ikke har hørt om Åsa-Britt eller sett en driftig, blond bergenser springe rundt på samfunnet rundt UKE-tider (og hele tiden ellers) så er det jammen meg på tide! Damen er ingen ringere enn Tanita Skyttermoen Guldbrandsen. Drama, revy og skuespill sitter i blodet (og i en bachelorgrad), men det ble studier i landskapsarkitektur på Ås til slutt.

Journalist: Ingvild Lauvstad

Fotograf: Lina Grünbeck


Foto: Lina Grünbeck

Skuespill og teater fra dag en

Vi er ikke overrasket over å finne Tanita på sminke- og kostymeloftet, som hun sier er favorittrommet på Samfunnet. Her har hun tilbragt utallige timer, og hun regner selv både samfunnet og kollektivet over toglinja som «hjemme». Det er tydelig fra første stund at bygget har gitt henne mange opplevelser som hun er veldig takknemlig for. Samtalen gir oss allerede en følelse av å være en del av det studentlivet Tanita har opplevd.  

Interessen for drama meldte seg tidlig og Tanita visste alltid at hun ville bli skuespiller. Det ble rett inn på dramalinja på videregående og deretter var det kort vei til en bachelor i skuespill i London. Skuespill er for Tanita en mulighet til å fortelle en annen persons historie. Selv om det til sist ikke ble skuespilleryrket, har hun lært mye om empati, medlidenhet og å kunne sette seg inn i andre mennesker.  

Fra bachelor i London til master på Ås

Etter bacheloren tok freelancer-livet til, med alle sine oppturer og nedturer, og det var nok av påminnelser om at det er et vanskelig yrke. Det var tre år med oppdrag – og så mye økonomi at «man må kunne Skatteetaten utenat». Tanita har likevel en evne til å tulle litt med det, selv om det tross alt var en stor livserfaring. Etter en kvartlivskrise og til og med nedsatt hørsel, sa det stopp: Tanita trengte en litt mer stabil jobb. Hun tok et halvt år pause på Sicilia (noe hun sterkt anbefaler for andre også!) og så kunne studiejakten begynne – men hva ville hun bli?  

Det var ikke før hun fant, i et lite koselig hvitt trehus, et landskapsarkitektkontor i Bergen, at det klaffet: «Landskapsarkitekt – dude det hørtes sykt fett ut!». Slik gikk skuespillerhverdagen tilbake på skolebenken med et helt annet fag foran seg. Tanita har ikke angret et sekund.  

Foto: Lina Grünbeck

Førsteinntrykket av Ås

Tanita visste ingenting om Ås og hun husker førsteinntrykket av Aud.Max. som et veldig trist bygg. Det har selvfølgelig endret seg nå som hun har vært en del av alt som skjer på innsiden! Engasjementet ble tidlig fordelt på fotoklubben, NGA og Bergensforeninga Breiflabben. Etter hvert ble det et generasjonsskifte i NGA, og IVAR kalte på skuespilleren fra Bergen. Etter to år i begge kor, er Tanita nå en gammelrøy. Hun ser på det som en del av det å være mot slutten av studiet, at man gir opplevelsene videre til studentene som ennå er tidlig i løpet sitt.

Revyeventyret starter

Men var det en ting som var en selvfølge at Tanita skulle være med på, så var det UKE-revyen. Da befant hun seg oppe på scenen som en del av revykompaniet i 2018 og tonen er varm, og smilet er bredt når hun snakker om den tiden. Etter revyen i 2018, var Tanitas tid som revyskuespiller forbi, men hun var absolutt ikke helt ferdig med revy enda! For UKE-revyen 2020 var jobben bak scenen som revyassistent. Tanita er oppspilt og hun synes det er minst like interessant å jobbe bak scenen som på. Hun har skrevet mange av sketsjene for revyen i 2018 og 2020 og man får inntrykket av at det bare ligger flere idéer klare. I dag er hun KS Revy på Samfunnet, og jobber med Agrarmetropodden – Samfunnets egen podkast! Bortsett fra studier, revy og skuespill elsker hun å bade og savner en god badeplass i Ås. Tema for masteren er badeplasser!

Åsa-Britt - vant hjertene til flere enn bare studentene

Er det noen som har spilt mange roller, så er det Tanita. Men en mer kjent og kjær rolle enn Åsa-Britt Johansen finnes nok ikke på Ås. Tanita kan fortelle at Åsa-Britt var ren improvisasjon under øvelsene til mini-UKA 2018. Etter hvert tok den gamle damen mer form oppe i hodet til skuespilleren, med god hjelp fra resten av revyensemblet. Det ble laget en Facebook-profil og mye tull ble lagt ut, spesielt i facebookgruppa Ås kommunes venner - alt i ekte Åsa-Britt-ånd! Tanita kan avsløre at det ikke bare er studentene som har lagt sin elsk på Åsa-Britt –profilen fikk nemlig også meldinger fra eldre menn, på søken etter kjærligheten. Tanita ler av det hele og hun virker egentlig veldig glad i denne gamle, tullete damen. Hun forteller om et stort, gammelt hvitt trehus ved Korsegården, som hun tenker at må være Åsa-Britts hjem. En dag Tanita kjørte forbi var det pusset opp. Tanita virker litt lei seg for at Åsa-Britt kanskje er borte, før hun kommer på at hun selvfølgelig kan ha funnet seg et eldrehjem eller en leilighet med heis. Hvor Åsa-Britt har gjort av seg får tiden vise...

Foto: Lina Grünbeck

Foto: Lina Grünbeck

Bare prøv!

Om det er noe Tanita sitter igjen med etter sin tid på Ås, så er det definitivt at miljøet er så mangfoldig. Hun har gjenoppdaget gløden for skuespill og oppdaget at det bare er å hive seg ut i det og prøve, og at det samtidig er rom for å feile. Ås har lært henne å også gi andre det samme rommet til å være seg selv og til å prøve og feile. En feil Tanita mener hun har gjort, var å forsøke seg på å skrive en erotisk novelle i Tuntreet. Det fristet ikke til gjentakelse! Det fine er at det alltid finnes et verv på samfunnet isteden. «Hvis du skal gjøre noe – så gjør det 100%»!


Hilsner til Tanita

Kjære Tanita. 

 Når jeg sitter og skriver denne hilsenen så sitter jeg med et smil om munnen. For sånn er du, en man blir skikkelig glad av å tenke på og enda gladere av å være sammen med.  

Gjennom hverdager, lunsjpauser, gruppearbeid og studieturer er du alltid den som blir med på å finne på sprell og alltid den som har et smil på lur.  

I tillegg til å være rasende god på alt du gjør, så er du en sjelden kombinasjon av humor, nysgjerrighet, visdom, empati, tålmodighet, formidlingsevne og engasjement. Intet mindre. Som klassevenninne er det vanskelig å ikke utnytte disse fantastiske kvalitetene til min fordel. For eksempel ved å bruke deg som sparringpartner rundt mine tullete idéer og tanker, tekstredigeringsverktøy og veileder i livet generelt. Du får folk rundt deg til å tenke og reflektere, du har alltid en positiv respons og god konstruktiv kritikk å komme med. 

Jeg får kanskje aldri gjengjeldt all den gode hjelpen du gir, men jeg skal fortsette å gjøre mitt beste med kaffe og kos inntil videre. Det har vært en ære å få tilbringe fire år av studietiden på Ås med deg og jeg gleder meg til resten av vårt siste år på akropolis! 

En god klem og en god kopp kaffe fra Natalie 

TRALALALANITA  

Tanita, Jåsspeisen, Tanitix, Talentita, Ms. Gold, Ås’ Beyoncé, Dronning, Gud, kjær dame, mange namn. Du kom som Carola inn døra for å vere UKEskuespiller i 2018, og sidan har me alle vore fanga av din stormvind. Ja, du har sidan dess greidd å krype deg langt inn i hjartene våre, og me føler at me har greidd å krype oss inn i ditt hjarte òg. For det der er du god på, å få oss til å kjenne oss fine og gode, du har eit sånt smil som ein berre kjenner seg heime i med ein gong. Og trass i ditt vanvittige talent, din utømmelege kreative hjerne og ditt nydelege vesen er du alltid audmjuk og har særdeles få divanykker (eit par innimellom må vel vere lov å unne seg). Ås nyter godt av å ha deg som drivkraft bak både det eine og det andre, for du har, i tillegg til masse sprø idear, ganske god kontroll på sakene. Du har altså heile pakka. Og det skal me vere glade for, for tenk alt du har gjort for at folkene i Ås skal få god underholdning, og då spesielt god revy! Du seier det godt sjølv: “Jeg har brukt alt for mye tid på dette til at det bare er tull!”. Men er det noko me har godt av, så er det alt det tullet du finn på. Me gler oss til år på år på år med meir av Tanita i monitor, på scener, bak manus, på skjermer, på radio, på besøk, på piknik i ein sjølvteikna park (ev. på Sotra-brua) og i hjartet.  

Den varmaste klemmen du kan tenke deg frå Ingrid og Synneva og resten av revyflokken din 

Kjære Tanita 

 Wow!  

En ener! 

Gulle-god er du!  

Tanita, du er en tusenkunstner! Du har tryllet frem påskekrim, NM i studentrevy og true crime- og konspirasjons-avsløyrande Halloween-spesial! Hun er rett og slett grunnsteinen i vårt kreative maskineri! 

For litt over et halvt år siden satt du deg ned for å skrive en radiokrim på fem til ti minutter.  

I dag har opparbeidet en manus-portefølje lenger enn en gjennomsnittlig masteroppgave.  

Å følge dine skriveprosjekter har vært som å huske hvor høyt scenetårnet til Aud.Max. er. Likevel har ikke dine ambisiøse prosjekter vært noen plage. Snarere tvert i mot! For så lenge man jobber med deg, har det ingenting å si hvor lang tid det tar. På sett og vis kan det sammenlignes med å spise en kyllingbaguette med karrisås: Det har ingenting å si hvor lang den er, fordi man nyter hver bit.  

Sa brura!  

Nei, vent.  

Nå mista jeg tråden.  

Uansett - det er ikke så viktig!     

Poenget er: Vi tar av sykkelhjelmen og bøyer oss i støvet. Du jobber hardere enn Rudolf Risvang, har en stemme vakrere enn Kåre Cortado og et pågangsmot større enn Jonny fra Stovner. Uansett om det er snakk om produsent for NM i studentrevy, forfatter av radioteater, eller bare en du møter på Click. Du er en fryd å dele tilværelsen med.  

Stor klem fra oss, 

i Agrarmetropodden's Dramaavdeling