Halvor Ekeland

En innføring i Dungeons and Dragons 

Halvor Ekeland
En innføring i Dungeons and Dragons 

Slipp fantasien din løs! 

15.-16. september fyrte spillforeningen Kort og Bredt løs med et kurs i spillet alle har hørt om, men få har spilt. Dungeons and Dragons (DnD), rollespillet fra 1974, er ikke bare avansert, men også utrolig gøy!  

For deg som ikke hadde en nerd av en far eller mor, så fungerer DnD i korte trekk slik: Først lager du deg en karakter som du skal spille som. Den lages oftest ved hjelp en offisiell boken Player’s Handbook, hvor alt står listet til den offisielle utgaven av DnD. Du bruker denne boken til å skape karakteren din. Det første du velger er rase. Er du et vanlig menneske, en godsinnet alv, en aggresiv dverg eller kanskje halvt drage? Du har også klasser, eller hva jeg vil kalle «yrker». Du kan være alt fra en munk som er mester i kampsport, til en musiker som slipper løs dødelig magi fra fela si. Til slutt velger du også bakgrunnen din, om du har vært en vandrer som har mistet familien sin, eller kanskje du er en sønn av en hertug? All infoen fylles ut på et Character sheet, avbildet her med Players Handbook

Når karakteren din er ferdig starter eventyret! Historien ledes av en Dungeon Master, som kan bli sett på som en historieforteller. Eventyret kan være alt fra en jakt på en episk skatt, en krig mot en annen rase eller at skipet ditt gikk på grunn, og du og dine medspillere er strandet på en mystisk øy.  Sammen med kumpanene dine setter dere ut på et unikt eventyr! Det vil være et eksempel på hvordan et slikt eventyr kan utspille seg på neste side. 

Hvis dette høres interessant ut, er det anbefalt å komme på et kurs som dette. Kurset startet på lørdag, med en presentasjon av noen systemer i spillet og deretter hvordan man lager en karakter. Deretter, med oppvarting i form av snacks og brus, ble det lagt ned hardt arbeid for å lage min første karakter! Det kan ta lang tid uten hjelp fra veteraner, så det er sterkt anbefalt å ikke prøve på dette alene. Spilleren ble deretter fordelt på forskjellige eventyr, og for å gi dere en smakebit av hvordan et eventyr kan bli, skal dere få høre historien til gruppen min, gjenfortalt av min karakter.  


Den store, stygge ulven 

I en liten gate i en liten landsby er det et enormt leven. Alle innbyggerne har samlet seg så nærme den lokale baren som de klarer. Inni baren er det en stemning uten like! Klinking av ølglass, spilling av fele og dans og sang! Blant all lyden, runger en høy, dyp latter. Ved det største bordet i baren sitter en dverg, omringet av et lystig publikum. En dikter har akkurat spurt ham et spørsmål ... 

«HA HA HA HA! Skrive en sang? Om vårt eventyr? SELVFØLGELIG skal du skrive en sang om det! Og jeg, Rumdain, fjelldverg fra Faerûn, beskytter av de svake, beseirer av de onde, den sterkeste og modigste, skal fortelle! HØR GODT ETTER!» 

«Det hele startet med at meg og mine kompanjonger dro inn i en liten landsby. Det skal jeg si dere alle, aldri har jeg vært i et kompani som var så snålt som dette. To dverger, en halv-alv, en halvling og en alv! Vanligvis stoler jeg aldri på sånne spiss-ører, men når det venter en ÆREFULL KAMP MOT ONDSKAP! Ja, da kan hvem som helst stå ved min side!»  

«Rykter hadde spredd seg om at gårder i området ble slaktet ned av en mystisk fiende, og det var lovet en dusør på 30 gull! Vi dro straks til en utsatt gård, i håp om å ta disse angriperne på fersk gjerning! Da vi kom, dro jeg og assisterte huseieren i ærefull vedhogst! Men da vi kom tilbake, hadde djevelene allerede ØDELAGT GÅRDEN! PLYNDRET! BRENT TIL ASKE! Jeg snudde meg til huseieren og sa «HVEM ENN SOM GJORDE DETTE, DØR IDAG!» Så hoppet vi opp på hestene, og fulgte sporene til angriperne! De ledet oss til en hule! Inni fant vi noen små, ekle beist, noen goblins! De sto der og trodde de var tøffe, men de har aldri møtt meg! Først plantet jeg frykt i dem, så plantet jeg øksen min RETT I FRYKTEN DERES! HA HA HA!» 

«Men frykt ikke, for jeg er nådefull! Jeg lot en leve, og han fortalte oss om det ekte ondet her! En magiker ved navn Bergon! Men enda har jeg ikke møtt en mann som tåler min øks! Så vi dro dypere inn i hulen! Og hvor enn vi gikk, ble vi møtt av ÆREFULL KAMP! I den ene kampen vår, kuttet jeg av hodet til min fiende, og Albert, min dverg-kamerat, SLO hodet hans som en ball RETT i skallen til en annen soldat! HA HA HA HA!» 

«Og endelig kom kampen! Kampen jeg ventet på! Bergon, en feiging av en mann, klarte ikke stå imot vår samlede makt! Men da han falt, transformerte han til en HELVETESHUND! Vi kjempet hardt mot bikkja, men tre av oss falt, og lå klare for døden! Men akkurat da hoppet den gale halv-alven oppå bikkja, og STAKK DEN NED! Det siste stikket GIKK RETT I RÆVA PÅ KJØTERN! HA HA HA HA!» 

«Så dro vi tilbake hit, fikk gullet vårt, fikk æren vår, OG NÅ VIL JEG FÅ DRAMMEN MIN! SKÅL, MINE MERKELIGE KUMPANER! HA HA HA HA!»