Ans.Red.

Tunbatt

Ans.Red.
Tunbatt

Tubatt

Tunbatt er en ny debattspalte i Tuntréet inspirert av et debattblad Tuntreét hadde på 70-tallet kalt Tunrapp. Her inviteres to parter med ulike meninger rundt et tema til debatt, hvor hver part får en side på å presentere argumentene sine.  

I vår første utgave av Tunbatt har vi invitert Ås Senterstudenter og Ås Grønne Studenter for å debattere at Ås Grønne studenter har gått ut og sagt at de ønsker at kantinen på Bikuben skal bli helvegansk. Kjør debatt!


Kjøtt eller liv?  

KLIMA 

Produksjon av drøvtyggere leder til store utslipp av metan (promp og rap blir vår undergang), denne gassen er 80 ganger mer isolerende enn CO2. Husdyrproduksjon av småfe og fisk derimot forutsetter en stor produksjon og import av kraftfor, og grunnet hvordan dyrebiologi fungerer, vil du alltid få mindre protein og kalorier i sluttproduktet enn du puttet inn. Dette gjør at selv importerte planteburgere, slipper ut mindre klimagasser enn lokalproduserte kjøttburgere. Det samme prinsippet gjør at stekt ris og falafel er såpass mye billigere enn biff og ost, selv etter subsidiene. 

Produksjonen av dyrefôr gjør at mennesker må kultivere større mengder land som truer både biodiversitet og karbonlagring i blant annet regnskog. Dette krever mye gjødsel, og produserer avfall i form av avføring, som begge skaper risiko for avrenning. 

I vår lokale Årungen var vannet i mange år utrygt grunnet avrenning av avføring fra drøvtyggere, og dette er ledende årsak til fiskedød og algeoppblomstring i vann og hav verden rundt. 

Dette er noen av grunnene til at store organ som FN, EU og Greenpeace setter en mer plantebasert diett som det viktigste en person kan gjøre for å bidra til bærekraft. NMBU setter ut for å være et bærekraftsuniversitet, og derfor er det et naturlig valg å gjøre maten som selges i våre kantiner, bærekraftig. 

HELSE 

I dag dør rundt 28 nordmenn hver dag av hjerte- og karsykdommer, litt over en i timen. Kjente du en av dem som ble del av denne grusomme statistikken? Hovedårsaken til hjerte- og karsykdommer er en diett med mye mettet fett og kolesterol som stammer fra egg, kjøtt og melk. Plantebaserte kilder til fett (tenk nøtter og oliven(nam)) er stort sett umettet og inneholder 0 kolesterol. 

Denne skumle forbindelsen er spesielt trist, når man ser at det ikke er et eneste næringsstoff som vi må spise dyr for å få: For et dagsrelevant bevis på dette har atleter på en plantebasert diett hittil vunnet to gull og ett sølv i olympiaden. Det er da komplett unødvendig å utsette oss for denne risikoen for sykdommer som dreper 23% av oss, samt en økt forekomst av for eksempel mage- og tarmkreft. Bikuben bør ikke selge røyk, og de bør av de samme grunnene ikke selge pølse. 

SELVFORSYNING 

Fakta i dag er at for å produsere en kilo kjøtt fra ku brukes i snitt 4.5kg kraftfôr, og selv for sau er tallet 2.2kg. Å gjøre flere kilo mat til en kilo mat er ikke matproduksjon, det er matreduksjon. Vi kunne håpet på et landbrukssystem hvor kjøtt produseres bare på gress, men i og med at dette leder til mer metanutslipp per kilo produkt, er ikke dette heller en gunstig løsning. 

Argumentet av kulturlandskap er ofte brukt, men blir til slutt subjektivt, noen liker skog og andre liker eng, men skal vi akseptere miljøskade, hjerteinfarkt og dårlig selvforsyning fordi at enkelte (senterstudenter) liker eng?

Innsendt av Å Grønne Studenter

 

Illustratør: Isabel Horntvedt

 

 Ja til valgfrihet i kantina!

Grønne Studenter ønsker visstnok helvegansk kantine på Bikuben. Vi i Ås Senterstudenter mener derimot at det er sjelvsagt at forbrukerne skal ha valgfrihet i hverdagen og ikke påtvinges en klimaforvirret ideologi som foregriper folks valgfrihet, kosthold og helse.

På hvilket grunnlag de såkalt grønne studentene ønsker å begrense tilbudet til kun å omfatte linser, bønner og havremelk er for oss usikkert, men å kutte ut kjøtt for miljøets skyld er jo en trend i tiden.

At kjøtt har et høyere klimaavtrykk per energienhet produsert mat, er et ubestridt faktum. Men at kjøtt produseres på ressurser som ellers ville råtnet på rot, virker noe glemt i denne debatten.

I Norge er nemlig bare 3% av arealet dyrket mark, hvorav kun halvparten av dette igjen egner seg til å dyrke korn og grønnsaker Det er derimot 45% av landarealet som egner seg til utmarksbeite, hvor drøvtyggerne kan omdanne gress til både smør, fløte og kjøtt.

Ikke vet vi, men kanskje grønne studenter, i likhet med sauen, reiser til fjells, for å gjøre seg fet på kløver og timotei, mellom juni- og augustblokka?

Kjøttproduksjon basert på ressurser og areal som mennesker ellers ikke vil kunne benytte seg av, mener vi er bærekraft i praksis. Ikke minst er dette solidarisk overfor resten av verdens befolkning, da enhver nasjon bør tilstrebe seg å kunne forsyne sin egen befolkning. Det er også et viktig bidrag i klimaarbeidet!

Alt liv begynner med fotosyntesen, også gresset som kua gir oss melk av og kornet som griseskinka baserer seg på. Om studenter ved Norges selvutnevnte bærekraftsuniversitet ikke klarer å se at det for gresslandet Norge faktisk er bærekraftig med kjøttproduksjon basert på norske ressurser, så bør muligens universitetet revurdere sitt slagord.

Hva gjelder dyrevelferd og dyrehelse i norsk husdyrproduksjon anbefaler vi Grønne studenter en studietur til de fabelaktige fagmiljøene som sitter i husdyrfagbygget og på Veterinærhøgskolen.

Vi mener at du skal kunne finne noe i kantina enten du ønsker kjøtt og ost i baguetten, vegetarlasagne eller melkefrie og glutenfrie alternativer.

Dersom man skal kutte ut smør, egg, melk og andre animalske produkter vil gruppen mennesker som kantinetilbudet retter seg mot reduseres betraktelig, noe som i neste omgang kan tenkes å påvirke både pris og åpningstider. Det er også tenkelig at matsvinnet kan øke som følge av dette.

Vi mener det er viktigere å fokusere på at råvarene er kortreiste, norske, sunne og sesongbaserte, heller enn å begrense valgfriheten i kantina på bakgrunn av en klimaforvirret ideologi!

Et sunt og variert kosthold, som tar hensyn til både klima, miljø og bærekraft, innbefatter både animalske og plantebaserte råvarer. Derfor sier vi nei til helvegansk kantine, og ja til valgfrihet og sunn fornuft!

Innsendt av Ås Senterstudenter

 

Illustratør: Isabel Horntvedt