Veterinærene svarer
Etter Tuntreets artikkel om studenter ved Veterinærhøgskolen og St. Blasihus føler vi et behov for å oppklare tingenes tilstand. Artikkelen kan gi et inntrykk av at noen mener at veterinær-og dyrepleierstudenter holder seg borte fra resten av studentmassen og studentlivet her på Ås, og dette mener vi er helt feil.
Vi føler at vi er velkommen her og synes andre studenter, AU og foreningslivet har vært veldig imøtekommende. Studiene ved Veterinærhøgskolen er utformet på en måte som begrenser muligheten for å delta på alt det morsomme som skjer på Ås; studiene har mye obligatorisk undervisning og undervisning i klinikk, med dag-, kvelds- og nattevakter. Vi har eksamenstidspunkter helt forskjellig fra andre studier, og vi har bestandig januar-og juniblokk.
Men det betyr ikke at vi ikke ønsker å være en del av studentmiljøet. Tvert imot. Etter at UMB og NVH fusjonerte til NMBU har vi nå blitt en naturlig del av det sosiale livet her på Ås. Våre to veterinærkor har heldigvis bestått og bidrar nå på julekonserter og korhelger. Man finner oss i de aller fleste foreningene, bak ølkranene på samfunnet, vi bidro bak og på scenen i UKE-Revyen, vi er med i NMBUI, vi løper 3000m øl, Promosjonensskjold henger i Bodegaen og vi inviterer representanter fra alle foreningene til Fjøsfesten vi arrangerer hver høst. Vi lever i Ås-bobla som de fleste andre studentene her ute. Vi er her!
Grunnen til at vi fortsatt ønsker å beholde noen av de nesten 90 år gamle tradisjonene våre samt ønsker oss et eget tilholdssteder i hovedsak for å skape og opprettholde det sosiale miljøet innad på Veterinærhøgskolen, som også er viktig for livet i krevende jobber etter uteksaminering. Dette er viktige tiltak for å forhindre frafall og psykisk uhelse som veterinærer dessverre topper noen statistikker på. Det nyetablerte St. Blasihus er ikke et alternativ til Samfunnet, men et sosialt og faglig samlings sted for veterinær-og dyrepleierstudenter som studerer her, i utlandet samt ferdig utdannede veterinærer. Huset er leid og stilt til rådighet av fagforeningen vår DNV. Vi må ikke tas opp i noen forening for å få tilgang til huset, og det er heller ikke stengt for andre studenter. Det må være rom for å kunne arrangere fester andre steder enn på Samfunnet uten at det ses på som en trussel.
Til slutt: å mene vi er fullstendig integrert kun dersom vi gjør ting akkurat som det ble gjort her ute før flyttingen er lite inkluderende. Muligheter for å skape gode opplevelser på tvers av studieretninger og nye tradisjoner mener vi burde omfavnes. Det samme gjelder når NMBU nå til høsten får mange hundre nye studenter på alle fakultetene. Vi skal la de få ta del i kulturen her ute og la de selv forme den og sette sitt preg på studenttilværelsen. Dersom Ås-samfunnet ikke kan endres og livet i Ås-bobla for alltid skal være det samme, ja da er DET elefanten i rommet det burde skrives om.
Studenter og representanter på NMBU Veterinærhøgskolen:
Tord Skrudland Kjeldsen, Tonje Sunde (Promosjonskollegiet), Nick Harries (Veteriærmedisinsk Studentforening), Thea Øvregaard (Studentråd Vet), Jasmin Søderlund (Husstyret), Aksel Njaa, Erik KrokanThomassen (Dyrepleiernes studentforening) og Sara Nesse.