Halvor Ekeland

Huset vårt brenner!

Halvor Ekeland
Huset vårt brenner!

Huset vårt brenner!

greta_thunbergs.png

 

Greta Thunberg er drit lei av tafatte politikere og ledere som ikke klarer å ta nødvendige avgjørelser. Hun har forstått at global oppvarming er en helvetes svær tsunami. Ikke en liten bølge som vi, om vi bare har et brett, kan surfe på til den avtar.  

Klimakrisen er ikke noe nytt fenomen. Vi er klar over problemet, diskuterer det med vennene våre, klager på det, deler kanskje et Facebook-innlegg om det eller undertegner en kampanje. Greta Thunberg gikk ut, satte seg ned foran det svenske stortinget og forlanget en forandring. Hun droppet skolen i tre uker frem til det svenske valget, fordi hun hadde fått nok av at ingenting skjedde. Fordi hun mener problemet ikke kan løses med prat. Man må handle.  

Skolestreik 

Etter at Greta Thunberg begynte med skolestreiken i august har nyheten og demonstrasjonen spredt seg rundt om i verden. Det har vært massive skolestreiker i byer i Sverige, Belgia, Storbritannia, Australia, Nederland og mange flere. Vi snakker tusenvis av elever, fra barneskolen til universiteter, med bannere og høye røster som har marsjert gatelangs, stoppet trafikk og startet ild i flere sjeler. Denne bevegelsen er langt ifra ferdig. 15 mars er den globale dagen for handling, og det er registrert 500 skolestreiker(!) fordelt på 51 land. Vår kjære nabo; Sverige, landet der Greta startet det hele, har registrert 94 arrangementer alene.  

Ikke alle synes at skolestreik er en god idè. Statsministeren i Australia for eksempel, er ingen fan og uttalte i en konferanse at “We do not support kids not going to school, to participate in things that can be dealt with outside of school”. Det virker ikke som at han har skjønt at det er nettopp derfor ungdommen streiker. Fordi det IKKE blir tatt hånd om. Det er for øvrig ikke bare “hvite men som pusher 50” som er skeptisk til skolestreik. Det er en del som synes det er rart at å kjempe mot global oppvarming, gjøres ved å droppe skolen. At det å boikotte læring, som er noe som kan hjelpe oss mot å nå målet, virker litt bakvendt. Jeg ser poenget, og det finnes mange andre måter å protestere på, men kan du komme på noe som er like sterkt? For det er jo sånn, at selv om skolegangen kan gi oss en bra jobb, så vil en 2 graders oppvarming ikke gi oss en like kul tilværelse.  

Til barrikadene! 

 Det er mange tydelige tegn på at klimaendringene er i full sving. Ta de nyeste rapportene om insektdød, som viser at 40% av alle insektarter er i tilbakegang og 1/3 er rødlistet. Om man liker insekter eller ikke, så burde dette bekymre alle, for insekter er hjertet i alle næringskjedene. Ingen insekter, ingen mennesker. Vi produserer mer CO2 enn det plantene i verden klarer å omdanne, samtidig som vi hugger ned arealer av regnskoger på størrelser med fotballbaner på under ett minutt. Det er mye som ikke går i riktig retning om dagen. Mye har gått i feil retning lenge. 

Igjen vil jeg sitere Greta Thunberg, for hun er så flink til å si det som det er. “I think people are pretty strange, especially when it comes to the sustainability crisis, where everyone keeps saying climate change is an existential threat and the most important issue of all. And yet, they just carry on like before.”  
Det er litt rart. De aller fleste vet jo hva som skjer. Man følger med på nyhetene, og global oppvarming er ikke noe nytt. Det er heller ikke fake news. Det er bare et så vilt stort problem, det strekker over hele kloden. Det er vanskelig å føle ansvar, fordi 5 billioner andre mennesker også har samme ansvar. 

Jeg tror det viktigste man kan lære av Greta, er at man ikke behøver å være voksen, politiker, viktig eller rik for å gjøre en forskjell. Det man må, er å handle. Bli med på streik og demonstrasjon i Ås den 15. Mars, bli med på streiken i Oslo den 22. Mars, eller gjør noe helt annet. Det er på tide å ta et standpunkt, velge en side. Huset vårt brenner. Skal vi slukke brannen, helle på mer tennvæske, eller stå å se på?