Ans.Red.

Helsestasjonen for ungdom og studenter?

Ans.Red.
Helsestasjonen for ungdom og studenter?
DSC04684.jpg

Hva, hvem og hvor? 

Ås Helsestasjon befinner seg midt i Ås sentrum, på adressen Rådhusplassen 29. Inngangen er noe anonym, men du finner den på siden av Ås kvartal. Herfra er det bare å bevege seg opp til tredje etasje. 

Ås Helsestasjon har en egen avdeling for ungdom og studenter, kalt nettopp Helsestasjon for ungdom og studenter. Helsestasjonen kan hjelpe deg med seksuell og mental helse, samt livsstils-problemer. Dette er en helt gratis tjeneste som alle studenter kan benytte seg av, uavhengig av alder. 

Mandag, onsdag og torsdag 

Helsestasjonen har åpent mandager, onsdager og torsdager. På mandager og onsdager er det «drop-in», mens det på torsdager må bestilles time på forhånd. Dette kan enten gjøres over telefon (64 96 22 40) eller over e-post (helsestasjon@as.kommune.no). Telefonen er åpen 08.30-11.00 på mandager, 08.30-11.00 og 13.00-19.00 på onsdager og 08.30-11.00 og 13.00-15.00 de resterende ukedagene. 

For de fleste holder det å møte på «drop-in», men dersom du vil snakke om psykiske vansker eller innsetting og fjerning av p-stav eller spiral, må en bestille time på forhånd. 

Seksuell helse 

Seksuell helse innebærer seksualitet, prevensjon, graviditet og testing av seksuelt overførbare sykdommer. Gratis kondomer og gratis klamydiatester kan du også få. (Dette får du også på Studentposten.) Befinner du deg i risikogrupper kan du bli vaksinert for hepatitt B. Du kan også få hjelp til å bestille gynekologtime. 

Mental helse 

Helsestasjonen har den siste tiden ikke hatt kapasitet til å hjelpe noen nye med mental helse, men fra og med i dag, 1. oktober, vil dette tilbudet igjen være tilgjengelig. SHOT-undersøkelsen fra 2018 har lært oss at det ikke er uvanlig å føle på ensomhet, angst og tunge tanker, og flere studier tyder på at dette kan bli en enda vanligere utfordring som følger av pandemien. Ås helsestasjon er ett av flere tilbud som kan hjelpe. Du kan også ta kontakt med Mental Helse Ungdom Ås, eller ringe legevakten på 1116 117. 

Livsstils-problemer 

Livsstils-problemer omfatter problemer knyttet til rus, alkohol, røyk, snus, overvekt og søvn. De fleste har nok opplevd utfordringer knytta til noen av disse temaene; husk at du ikke trenger å være alene om det! 

Helsestasjonen er en svært viktig ressurs for studentene, og AU (Studenttingets Arbeidsutvalg) har lenge arbeidet for å utvide tilbudet de har – særlig med tanke på studentenes mentale helse.  

En usikker fremtid 

Det ser ikke ut som om AU får oppfylt ønsket sitt. Helsestasjonen for ungdom og studenter er et resultat av en samarbeidsavtale mellom SiÅs og Ås kommune, og sistnevnte vurderer nå å ikke fornye avtalen. Det at Ås kommune vurderer å kutte støtten til et av de viktigste tilbudene sårbare studenter har, er skuffende. Særlig sett i lys av «Bli en av Ås»-kampanjen. For hver student som melder flytting til Ås, øker støtten kommunen får av staten – men en kan spørre seg om denne støtten faktisk videreføres til studentene. 

Åpningstider:

Dag og klokkeslett 

Mandag 

08.30-11.00 

Onsdag 

14.30-19.00 

Torsdag 

Avtale