Halvor Ekeland

Tips til nye studenter

Halvor Ekeland
Tips til nye studenter

Jeg har gått på Ås siden det het UMB, og holder på med å skrive masteroppgaven min nå. Etter fem år har jeg samlet opp en rekke tips, som jeg nå arver videre til dere nye studenter.

 

REPETISJON!

Det absolutt viktigste for å prestere bra og faktisk huske det du lærer på skolen, er repetisjon. Sett av én eller to dager når det nye semesteret begynner til å gå gjennom fagene du hadde semesteret før. REPETISJON! På den måten får du frisket opp de gamle fagene, og om du ikke har ventet alt for lenge kommer det ganske kjapt tilbake. Når du da møter opp til et fag som bygger videre på den repeterte kunnskapen, har du et stort fortrinn over de andre i klassen. REPETISJON!  

 

Skap tradisjoner tidlig

De fleste kommer til å gå på universitetet i ca. 5 år. Dette er lang tid. Du rekker å starte en årlig tradisjon og gjøre det 5 ganger før du er ferdig! Hva synes du mangler i løpet av året? En årlig skitur i februar? En stor festmiddag i april? En film du gjerne ser siste fredagen i oktober? Kanskje en første mandag i mai er best feiret med kapsen bak frem? Mulighetene er endeløse.  

Ikke skaff en deltidsjobb

Det er bedre å starte universitetslivet med å lære seg å leve på stipendet. Da har du mye mer tid til alt annet, og den tiden er mer verdt enn en ekstra skjorte/et par med sko som du kan kjøpe for lønnen du får fra en deltidsjobb. Du sier kanskje: «Men det er bare 6-10 timer i uka». Jo, kanskje det, men de timene er sjelden tatt fra tirsdag morgen og oftere fredag/lørdag kveld når de morsomste aktivitetene arrangeres.

Ingen kjenner den gamle deg

Du trenger ikke lenger leve opp til den personen du var i den gamle vennegjengen. Hvis du ikke liker den du var, så gjør en forandring, vær hvem du vil. Ås er et perfekt sted å slippe seg løs og finne seg selv på. Det er mange foreninger som gjør ulike ting, men hvis du ikke finner noen som passer kan du starte din egen forening. Ikke vits i å fortsette med gamle vaner hvis du bare gjør det for å imponere folk du ikke lengre bor i samme by som.

 

Kast deg ut i Ås-livet.

Dette går spesifikt til dere som bor såpass nærme at dere kan reise hjem i helgene. Du klarer ikke å være 100% i den gamle vennekretsen din i Oslo og den nye på Ås. Hvis du drar hjem hver helg for å besøke venner kommer du å gå glipp av masse moro som skjer her på Ås. Alle foreningsarrangement og fester, alle sporter og aktiviteter. Det gir en dårlig start på universitetslivet.

 

Bli kjent med noen folk trinnet over. Når du skal ta nye fag er det veldig praktisk å snakke med folk som nettopp har tatt dem selv. Du får tips om pensum, eksamen og lab-rapporter. Det er også mulig å kjøpe bøker av dem, flere år på rad. Det kan jo også være at det er allrighte folk som du kan omgås med i annet enn skolesammenheng også, hvem vet? Dere skal jo gå sammen i 4 år.

 

Kjøp en whiteboardtusj. Nesten alle studenthybler har et vindu, og med whiteboardtusj kan du da lett gjøre om vinduet ditt. Det blir til en tavle for ideer, notater, huskelister, planlegging, tegninger og alt mulig i mellom. Bare vær forsiktig og ikke bruk vanlige tusjer, for da må du frem med neglelakkfjerner for å få det bort igjen.

 

Se på gamle eksamensoppgaver. Når du skal begynne med et fag er det lurt å se gjennom gamle eksamensoppgaver. Du kommer mest sannsynlig ikke forstå noe som helst, men det er fortsatt veldig greit å få et overblikk over hvor du skal ende opp kunnskapsmessig ved slutten av faget.

 

Ha på deg ørepropper på konsert og revy. Det er ikke noe poeng i å være tunghørt når du blir 30 år. Konserter spiller overraskende høyt og hvis du står nære anlegget i tillegg, kan du pådra deg tinnitus i løpet av bare én konsert. Hvis man er påvirket av alkohol merker man ikke hvor høyt det er, og man bryr seg mindre.

 

Det er viktig å sove nok. Ellers er du ikke opplagt til alt av skole og morsomheter. Det kan være veldig fristende å browse på mobil eller pc i det uendelige på kveldene, når du ikke har noen som passer på. Den generelle regelen er: sov mer enn du studerer, studer mer enn du fester, men fest så mye du kan.

 

 

Utforsk Ås-området på sykkel. Lån en sykkel om du ikke har det, og sykle rundt i Ås. Du får sykle deg vill, utforsk, og bruk GPS for å finne hjem igjen. Det er mange kule steder som er rett i nærheten, men det er mulig å gå her i 5 år uten å oppdage dem om man aldri tar turen ut. Det er mange perler i nærheten, du må bare ut på tur for å finne dem.

 

Begynn med en hobby. Hva som helst, personlig anbefaler jeg noe kreativt. Alle er dårlige i starten, så ikke la det stoppe deg. Hvordan vet du at du ikke liker noe hvis du aldri har prøvd det? Det finnes mange hobbyer: lage humoristiske snaps, strikke, brygge øl, geocaching, bake, spille et instrument, male. Trenger du flere forslag til hobbyer, spør kjæreste Google om hjelp, mange hobbyer kan du lett teste ved hjelp av YouTube.

 

Spar litt av storstipendet. Det er lurt å ha cash til seinere i semesteret, det handler ikke om å leve som en konge i august. Jeg har lagt unna ca. 8000 hvert semester og da har jeg ekstra hvis noe må erstattes eller en dyr reise eller slikt som skal finansieres. Legg det over på en konto som ikke er koblet til kortet, så forsvinner det ikke.

 

Gi deg selv utfordringer. Poenget med studietiden er å lære seg ting og utvikle seg. Hvis du kun velger fag ut ifra hva som er minst arbeid, er dette ofte de samme fagene som man lærer lite av. Og da avslutter du studiet på samme nivå som du var på da du gikk ut av VGs, er det dette du vil?

 

Ta notater. Selv om du ikke leser dem, så hjelper det for å huske stoffet.

 

Snakk med professorene. De synes det er gøy når folk engasjerer seg og dukker opp i kontortiden deres. Hvis det faktisk skjer noe real deal shit i livet ditt som dødsfall eller lignende, snakk med lærerne. De forstår at ting kan skje og kan legge om den ene obligatoriske labben eller innleveringen. De er faktisk mennesker de også.

 

Gå i forelesningene. Det er fristende utover semesteret å droppe forelesninger. Hvis du leser bra alene kan det være strategisk å droppe forelesning: For det fleste er det best å gå, både for det sosiale og det faglige.

Ikke sett sykkelen din på Ås stasjon over natten. Sykkeltyveri er dessverre veldig utbredt, spesielt steder det står mange sykler sammen, og med lett biltilgang.

Ikke gå på jordene. Det er mange jorder rundt om på Ås der det vokser mat, ikke tråkk i maten, ikke vær et svin.

Facebook gruppen NMBU kjøp/salg/bytte er veldig bra for alt mulig. Trenger du å låne noe? Leie noe? Mistet noe?

Appen Splitwise. For å holde orden på utlegg og fellesutgifter i kollektivet så anbefaler jeg appen Splitwise. Der legger du inn utgifter og hvem som deler på det. Så holder den orden på hvem som skylder hva. Da slipper du å ha en milliard små vipps-summer frem og tilbake.

Arranger husmøte selv. Ingen andre kommer å gjøre det. Det er greit for at kollektivet fungerer bra sammen og ikke har for mye problemer.

Fysisk og psykisk helse. Får du problemer med noen av disse tingene, så går du til helsestasjonen for studenter. For tiden er denne plassert ved Ås ungdomsskole, men planen er at den skal flytte tilbake til Ås sentrum ganske snart. De hjelper deg med alt mulig, det er bedre å gå for tidlig enn å la noe ligge og gnage for lenge.

 

Engasjer deg i for mye. Bare for å se hvor den grensen går. Jeg blir supereffektiv når jeg har masse som skal gjøres, og det visste jeg ikke før jeg hadde masse verv og fag samtidig. Engasjer deg i studentdemokratiet, linjeforeningen, UKA, samfunnet, foreninger, sport og veldedigheter.

 

Gå på Samfunnets Generalforsamling. Også kalt GF. Der blir alt fra forrige semester gått gjennom. Strategi og plan for neste semester blir lagt frem og du stemmer på hvem som skal være i samfunnstyret det neste året fremover. Hvis du ikke møter opp og stemmer, har du ikke rett til å klage på hva som blir gjort det neste året. Be there or be square.

 

Vær fadder. Neste høst, vær fadder selv og gi din kunnskap videre til det neste kullet. Ikke vits å holde på alle leksene du har lært selv.

Nedprioriter sosiale medier og Netflix. I motsetning til hva navnet tilsier, er sosiale medier kilden til veldig mye asosial adferd på fest og lignende. Legg vekk telefonen og snakk med de rundt deg. Du kommer å ha et helt liv til å se på film og serier, drit i netflixen nå som du er student.

Finn ut hvordan du lærer best. Lærer du best alene eller sammen med andre? På skolen, lesesal eller på rommet? Eksperimenter litt tidlig i studiet, og når du finner det som fungerer best kan du utnytte det til å være mest mulig effektiv.

 

Prioriteringsliste. For studiene har min prioriteringsliste alltid vært: 1. Få gode venner 2. Lære meg god studieteknikk. Det meste av informasjon her i verden er ting du møter på etter universitetet. Å kunne tilegne seg ny kunnskap på en god måte er viktigere enn alt annet. 3. Faktisk lære meg de tingene jeg studerer. Med god studieteknikk er dette ikke noe vanskelig, og hvis du glemmer noe har du alltid muligheten til å lese deg opp på nytt.

Eksamenstips. Når jeg har ca. 2 måneder igjen til eksamen, finner jeg frem pensum i alle fag og fordeler det likt over alle dagene (alt av kapitler i boken, Powerpoints, oppgaver og eksamenssett). Når du fordeler det utover blir det overraskende lite du skal gjøre i hvert fag hver dag. Da kan du gjøre deg ferdig med det tidlig på dagen, og ta fri etterpå med god samvittighet.

 

 

Pizzatips: skal du kjøpe pizza på Babylon er det egentlig bare et reelt alternativ:  

Det eneste et reelle alternativet

Det eneste et reelle alternativet